2023. április 24., hétfő

NEM TILTHATJA BE A MAI SZTRÁJKOT AZ IGAZGATÓ, VAGY A FENNTARTÓ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.04.24.


Bár a kormány váltig állítja, hogy a sztrájk törvényes tiltakozási forma, így a pedagógusoké is az, ami ellen nem lép fel, sok igazgató, intézményvezető, fenntartó mégsem így gondolja. A mára meghirdetett országos sztrájk előtt számos helyen megfenyegették a tiltakozásra készülőket. Arról, hogy a sztrájkolók mit tehetnek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyújtott tájékoztatást. A Pedagógusok Szakszervezete pedig országjáró fórumsorozatba kezdett, ennek keretében Totyik Tamás alelnök Nagykállóban tartott előadást


Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának ügyvivője a PDSZ honlapján egy kis videóban ismertette, mit tehetnek a pedagógusok a jogaik megvédése érdekében és azt is elmondta, viszont mit nem tehetnek az intézményvezetők.

Az ügyvivő arról számolt be, nagyon sok probléma érkezett a PDSZ-hez a sztrájk szervezésével kapcsolatban. Elmondta, amit mindenkinek tudnia kell, hogy a sztrájkot az intézményvezető, vagy a fenntartó semmilyen körülmények között sem tilthatja be, ehhez egyszerűen nincs joga. A sztrájkról szóló törvény szerint a sztrájk jogellenességét egyedül bíróság vizsgálhatja, és az mondhatja ki, hogy jogellenes a sztrájk, ha hozzá ez ügyben kereset érkezett. Vagyis merüljön fel bármilyen probléma, sem a fenntartó, sem az intézményvezető nem állíthatja, de még maga a kormány sem, hogy a sztrájk jogellenes.

Az ügyvivő beszámolt arról, az intézményvezetők megsértették a jogot, ha nem ismertették a szülőkkel, hogy sztrájk lesz, nem szóltak annak időpontjáról, és így nem tettek eleget a törvényben előírt kötelezettségének. Ám, ha ilyen törvénysértést el is követett az intézményvezető, még az sem jelentené azt, hogy a sztrájk jogellenes volna. Ezért a sztrájkot betiltani nem lehet.

Az intézményvezetők elkövetik azt a vétséget is, hogy olyan iskolákban, ahol sokan jelzik előre, hogy sztrájkolnának, illetve a szülők jelzik, hogy nem küldenék be a gyermekeiket az iskolába, rendkívüli szünetet rendelnek el.

Rendkívüli szünetet a köznevelési törvény 30. paragrafus 5. bekezdése alapján lehet csak elrendelni, elháríthatatlan események esetén. Ezek lehetnek különböző természeti csapások, balesetek, háborús helyzet, vagy, ahogy a törvény fogalmaz: „egyéb elháríthatatlan külső ok”. Márpedig a sztrájk nem ilyen. Tehát rendkívüli szünetet az intézményvezetőnek nincs joga elrendelni, a fenntartónak pedig eleve nincs hozzá joga. Amennyiben mégis megteszi, jogsértést követ el, a sztrájkhoz való jogot sérti meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.