2023. április 24., hétfő

KÓRHÁZÜZEM

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.24.


Nem igazán szerencsés, ha egy nyugdíjas rendőr dirigálja az egészségügyet, pláne, ha az a rendőr a Kádár-rendszerben szocializálódott, mert tudjuk, az mivel jár. Nem a legjobb neveltetés ez, ami Pintér Sándoron meg is látszik. Pintér úgy robbant be az életünkbe, amikor először belügyminiszter lett, hogy két hét alatt rendet rak, mint emlékezhetünk. Hogy ez sikerült-e neki, azt mindenki döntse el saját maga, az azonban nehezen tagadható, hogy ez az irányultsága megmaradt, rendet akar rakni. Ez egyébiránt minden fasiszta rendszer vezérlő eszméje, de Pintért nem fasisztázzuk le.

Nem azért, mert ne lenne gusztusa hozzá, hanem mert ahhoz is kevés. Pintér maximum egy zupás őrmester nívójú egyed, egy rosszabb fajta biztonsági őr, és a dolgokat is így látja, illetve kezeli. S míg ez egy rendőrség irányítására tán alkalmas annak jellegéből fakadóan, ilyen horizonttal oktatást és egészségügyet irányítani bajos. S ha ránézünk e két terület füstölgő romjaira hazánkban, akkor megértjük mi a baj ezzel, de Orbánnak ezek szerint megteszi. Igaz, ő nem is akar igazán megfelelő oktatást, sem kórházakat, rendelőket, Pintér feladata ezek irányításakor így nem egyéb, mint a rendrakás.

Látjuk, mi születik ebből, de most nem kezdjük el vég nélkül sorolni a bajokat, hanem elszórakozunk kicsinyég Pintér legújabb elmebaján, amikor a kórházak működésének hatékonyságát úgy óhajtja javítani, hogy blokkolóórát szereltet a bejáratokhoz, amiket ráadásul kamerával is figyeltet. Tettének indoklásául Pintér Sándor előadta, hogy némely kórházakban kevesebb beteget látnak el, mint másutt, s ebből az a következtetés fakad a rendőr szerint, hogy az orvosok lógnak, be sem járnak a munkahelyükre, vagy nem töltenek el ott nyolc órát. Ezen fog a blokkolóóra segíteni az elképzelések szerint.

Akárha a kórház valamely összeszerelőüzem volna, ahol dudaszóra indulnak a szalagok, a munkások pedig szintén dudaszóra pisálnak. Pintér nagy valószínűséggel betegként már látott kórházat belülről, de ez sem indokolja, hogy ilyen képzetei legyenek róla. Másfelől az sem bizonyos, hogy a blokkolóóra a gyógyítás mennyiségét és hatékonyságát növeli, sőt, egészen biztosan nem. Viszont rend lesz, legalábbis pintéri értelemben, katonás, ami egy kórháztól jellegidegen, de legalább mindenkinek elveszi a kedvét attól, hogy oda bejárjon. Legalábbis dolgozni és gyógyítani. Mindig eszünkbe jut Svejk, most is.

Éppen az a jelenet, amikor a frontra haladván az idióta lengyel tábornok abban látta a K&K fegyverek győzelmének kulcsát, ha a katonák időben megkapják a gulyásukat, kikakálják magukat, és ilyképp indulnak a csatába. Ott is rend lett, aminek a voltaképpeni történésekhez semmi közük nem volt, a végeredményt pedig ismerjük a K&K fegyverekről és a sorsukról. Az orvosok blokkolórája annyi csak és olyan, mint a katonák esti ütemre kakálása, attól a gyógyítás mennyisége és minősége nem javul, csak az érintettek érezhetik úgy, hogy egy lágerben kell dolgozniuk. Bár voltaképp az egész ország is az...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.