2023. április 6., csütörtök

NINCS KEGYELEM, A NER-NAGYHAL MEGESZI A KICSIT: A MÉSZÁROS-KÖRHÖZ KERÜLT A VALTON

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2023.03.31.


Újabb „Lajos-ügy” a Fideszben? Egy Mészáros Lőrinc ügyvédi csapata által kezelt magántőkealaphoz került a Fidesz és az állam gigarendezvényeit biztosító Valton-Sec Zrt. meghatározó többsége – tudta meg a Válasz Online. Az üzlet nem csak azért pikáns, mert a Gyurcsány-éra egyik vagyonmenedzserének közreműködésével jött létre. Hanem azért is, mert az eddigi főtulajdonos Varga Lajosnak alig maradt néhány részvénye a cégcsoportban, sőt az eddig a portfóliójába tartozó luxusjármű-bérbeadó, ingatlan- és vendéglátóipari érdekeltségeket ugyancsak átadta az „újaknak”. Pedig ő és a miniszterelnök vejének bizalmi emberei együtt vitték például az állam szinte kizárólagos cateringpartnerét, a Puskás Arénát is kiszolgáló RaMpART Gasztronómia Kft.-t. Mostantól tehát erre az óriásvállalatra sem illik a Tiborcz–Varga-billog, helyette a Tiborcz- és a Mészáros-kör közös befolyását kell hangsúlyoznunk. És általában is e két vezetéknév körül kezd koncentrálódni a teljes NER-felépítmény.


Mielőtt ráfordulnánk a cikkünk címét és felvezetőjét igazoló tényekre, megrajzoljuk a kontextust. Mivel a nagy infrastrukturális fejlesztések hét bő esztendeje után Lázár János miniszteriális feladata lett a beruházásstop, nyilvánvaló, hogy az építési projektekre berendezkedett gazdasági felsőelitnek kezdenie kell magával valamit. Először tavaly nyári háttérbeszélgetéseinken hallottunk arról, hogy Mészáros Lőrinc köreiből megüzenték a többi „kapacitásgazdának” – például a Paár Attila-féle WHB-csoportnak és Szeivolt István Épkar Zrt.-jének –, hogy mostantól ne számítsanak túl sok új állami munkára. Maga a felcsúti lobbikör is kevesebb központi építőipari megrendelést vizionál magának (miközben persze a 35 éves autópályakoncesszió nyerteseként stabil jövőképe lehet), ezért igyekszik elmozdulni olyan iparágak felé, amelyekben ugyancsak tetemes kormányzati pénz „ég el”, de eddig inkább a NER másodvonalának kezében voltak. Ilyen lehet például a biztonságipar, a rendezvényszervezés és a vendéglátás.

Az elmúlt hónapokban azonban nem a Mészáros-aktivitásra figyelt a nagyérdemű, inkább a kormányfő veje által diktált szédületes „piaci” koncentrációt próbálhatta nyomon követni. Tiborcz István a bank- (Gránit) és alapkezelő-beszerzés (Diófa) után ellenőrzése alá vonta Európa meghatározó fuvarozó-logisztikai vállalatcsoportját (Waberer’s), beszállt egy brókerérdekeltségbe (Equilor), közvetett jelenléte immár „tapintható” a magyar tőzsde zöldenergia-projektekben utazó sikercégében (Alteo), sőt még a Gellért Szállót is a nevére vette.

Mindehhez, illetve a 4iG-csapat államilag agyontámogatott Vodafone-üzletéhez képest persze semmi sem tűnik elég nagy biznisznek, a lapunk által most kiszúrt Valton-üzlet mégis jelzésértékű: ezzel ugyanis a Mészáros-kör benyelte a kormány és a Fidesz rendezvényeit biztosító, szinte kizárólag hatalmi megrendelésekből élő céget, illetve – mint látni fogjuk – annál jóval többet. Noha a Civil Biztonsági Szolgálaton és társvállalkozásain keresztül Pintér Sándor belügyminiszter környezete szintén bebetonozódott a biztonsági és értéklogisztikai piacra, sőt a kormányfő kötélbarátjaként ismert Garancsi István ugyancsak jelen van a védelmi szektorban a Criterion (korábban G4S) Zrt.-vel, mi több, maga Mészáros Lőrinc korábban uralma alá hajtotta az őrző-védő Testőr-csoportot, azért egyértelműen a Valton a legbizalmibb Fidesz-beszállító. Kis túlzással: egy-egy nagyrendezvényen a közreműködő biztonságiak hátán felvillanó Valton-logók szinte elnyomják az egyéb kormánypárti jelképeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.