2024. január 23., kedd

FELPÖRÖG A KAMPÁNYGÉPEZET, CÉLKERESZTBEN ELLENZÉKI POLGÁRMESTEREK

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2024.01.23.


Tanúkénti kihallgatás miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság nemrégiben bekérette mindazok nevét, személyi adatait és az eljárásban betöltött szerepükre vonatkozó információkat, akik bő három évvel ezelőtt ezelőtt részt vettek a BKV kishajózási tenderének előkészítésében, kiírásában és elbírálásában – derül ki egy Népszavához eljutott levéből
.

A vizsgált közbeszerzési eljárást még 2020-ban írta ki a főváros közlekedési cége a Dunán közlekedő menetrend szerinti hajók üzemeltetésére. A BKV ugyanis soha nem rendelkezett saját hajózási személyzettel, csupán hajókkal, ezért az üzemeltetést mindig külsős cégekre bízták. A tendert a Magyar Kikötő Zrt. nyerte el. A BKV kifejezetten előnyösnek tartotta a cég ajánlatát, de a megállapodást végül nem írták alá, mivel a főváros nem tudta biztosítani rá a fedezetet. A dunai hivatásforgalmi hajózás azóta szünetel.

A rendőrség versenykorlátozás gyanúja miatt nyomoz. Pedig az eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálta és előbbi nem talált hibát, az utóbbi pedig a még nem végérvényes megállapításában nem a tender kiíróját marasztalta el. Érdekes egybeesés, hogy bár egy 2020-as tenderről van szó, épp az önkormányzati választásokhoz közeledve, 2024-ben jutott el a nyomozás abba a fázisba, hogy tanúkat hallgassanak meg.

Meglehet, mindez csak a véletlen műve, ám a fővárosban nem példa nélküli, hogy választáshoz közeledve hirtelen sokasodni kezdenek az ellenzéki vezetőket hírbe hozó ügyek, magasabb sebességre kapcsolnak vizsgálóbizottságok, sűrűsödnek a feljelentések és botrányba fullasztott testületi ülések.

A 2022-es országgyűlési választásokat megelőzően például a Városháza – utóbb teljesen alaptalannak bizonyuló – eladási ügye lett kampánytéma, a fővárosi önkormányzat néhány vezetőjénél még házkutatást is tartottak. Aztán tavaly szeptemberben az OTP fejfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen Karácsony Gergely választási szervezete, a 99 Mozgalom kampánytámogatásainak ügyében. A titkosszolgálatot is bevetették, amelynek jelentése ugyan nem utalt arra, hogy a mozgalom jogsértést követett volna el, de a Fidesz és a kormányzati propagandagépezet azóta is „pénzmosással” vádolja a főpolgármestert.

Idei lemez a Lánchíd-rekonstrukciót „körüllengő korrupciós gyanú”. Miután a Mandiner arról írt, hogy egy több százmilliós számlagyár ügyében szállt ki a hidat felújító céghez a NAV – bár gyorsan kiderült, hogy az A-Híd Zrt.-t csupán adatszolgáltatóként keresték meg az ügyben –, Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje rögvest felszólította Karácsony Gergelyt, hogy állítson fel vizsgálóbizottságot az ügyben. A Fidesz persze támogatja az ötletet. Sőt Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője további „vádpontokkal”, a rekonstrukció gyanús drágulásával próbálja felszínen tartani az ügyet. Arról nem tesz említést, hogy a kormány még mindig nem adta oda a felújításhoz még Tarlósnak ígért 6 milliárd forintot.

„Egy választást elcsalni nemcsak a szavazás napján lehet. A modern autokráciákban, ahogy az elnyomás eszköztára is jóval kifinomultabb, mint a klasszikus diktatúráké, úgy a választási manipuláció sem pusztán az eredmények meghamisításából áll. A választások előtt bevetett módszerek közé tartozik az államhatalom törvényes és törvénytelen bevetése a rezsim oldalán” – összegzett a még 2022-ben készült tanulmányában Magyar Bálint és Madlovics Bálint, a CEU Democracy Institute két munkatársa, akik a kampányhoz igazított bűnüldözés gyakorlatába tartozónak nevezték a Fidesz ellenfeleinek választások előtti kriminalizálását, amikor a kampánymenetrendhez illeszkedően dehonesztáló információkat szivárogtatnak ki a Fidesz-párti sajtónak, miközben olykor államtitoknak minősítik az ügyeket, hogy a megvádoltak ne tudjanak nyilvánosan védekezni. Máskor pedig előzetes letartóztatással, házi őrizettel, vagy a bírósági tárgyalásokon vezető száron kísért vádlott képével kondicionálják a közvéleményt.

„A Fidesz jól időzíti az ügyek kirobbantását, amelyek azután évekig is elhúzódhatnak ítélet nélkül” – írták a kutatók, akik szerint az ügyek egyformán érinthetnek ártatlanokat és bűnösöket, ám ezeket a nyilvánosság előtt összemossák. Az ügyészség és az állami erőszakszervezetek a kampánystáb részeként való működésére a kutatók példaként említették a házkutatást Horváth Csaba szocialista polgármester lakásán, Czeglédy Csaba elleni vádemelést az Ördög Ügyvédje nevű, fideszes politikusokkal kapcsolatban érzékeny tartalmú anyagokat nyilvánosságra hozó bloggal kapcsolatban, illetve a sorozatos hatósági fellépéseket az Iványi Gábor vezette egyház és az Oltalom Karitatív Egyesület ellen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.