2024. április 14., vasárnap

KUNETZ ZSOMBOR: AKCIÓTERV A KATASZTROFÁLIS FŐVÁROSI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS JAVÍTÁSÁRA

RÖNTGEN BLOG
Szerző: DR. KUNETZ ZSOMBOR
2024.04.14.


Már az elején le kívánom szögezni, hogy a Fővárosi Önkormányzat valóban nincsen könnyű helyzetben, amikor az egészségügyi ellátás szervezését kellene irányítania, hiszen néhány idősotthonon kívül nincsen szociális- vagy egészségügyi szolgáltató a kezében; a kórházak, vagy egyetemi vagy állami irányítás alatt vannak, a szakrendelők és az alapellátás pedig a helyi önkormányzatokhoz tartoznak.

Éppen ezért tűnhet teljesen jogosnak, hogy a Főváros tulajdonképpen tehetetlen, béna kacsa ebben a rendszerben az egészségügyet tekintve, nem is nagyon van lehetősége befolyásolni az egészségügyi ellátórendszert. De valóban így van-e ez?

Ahogyan az egész ország egészségügyi helyzete, úgy a fővárosi is borzasztó állapotban van. Dacára annak, hogy Budapesten számos kisebb-nagyobb magán egészségügyi szolgáltató is megtalálható, illetve az állami ellátást - a hagyományos kórházi struktúra mellett - az országos intézmények és a Semmelweis Egyetem is kiegészíti.

Csakhogy. Bármely más megyében a kisebb városi kórházak mellett - ahol kap vagy nem kap ellátást az ott lakó - a nagyobb problémákra ott van a megyei intézmény, mint a betegút vége. (Ahol szintén vagy időben kap a beteg ellátást, vagy esetleg néhány tíz, esetleg száz kilométerrel arrébb a másik megyeiben.) Vagyis van egy jól-rosszul működő rend és útvonal a beteg számára.

A betegvándoroltatás vidéken eddig azért az alkalmi kategóriába illett (bár egyre többször kerül sajnos már erre sor), addig ez Budapesten a rendes betegút része. 

Budapesten 19 akut fekvőbeteg ellátást biztosító intézmény van, ezen intézmények 45, egymástól kisebb-nagyobb távolságra eső telephelyen helyezkednek el, szanaszét szórva a városban. Nem meglepő ezek után, hogy a Budapest és Pest megye sürgősségi és akut ügyeleti beutalási rendje 67 oldalas. Azaz a betegellátás és beutalás ezen intézmények között annyira bonyolult, hogy 67 oldalas dokumentum tudja csak ezt szabályozni. Az pedig teljesen nyilvánvaló, hogy míg ennyi helyen próbálnak ellátást biztosítani, az amúgy is kritikus humánerőforrást ezzel a széttöredezett rendszerrel tovább csökkentik. Így végül majd mindenhol oda jutunk, ahol most a Dél-Pesti Centrum Kórház és a tőle egyébként három kőhajításra levő Péterfy Kórház áll, hogy az egyik intézményben páros, a másik intézményben páratlan napokon van csak sebészeti betegellátás, műtét, miegymás. Arról, hogy ez miért komoly probléma, itt írtam részletesebben.

Tehát teljesen világosan látszik, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel, humánerőforrással nem lehet ennyi helyen még tisztességtelen ellátást sem nyújtani.

Annak ellenére sem, hogy Budapesten a szakorvos-, vagy szakdolgozóhiány tulajdonképpen relatív. Hiszen bár itt meglenne számszerűen az ellátáshoz szükséges orvos/ápoló létszám, a teljesen széttöredezett intézményi rendszer miatt mégis humánerőforrás-hiány alakul ki. Ugyanis 10 kórház üzemeltetéséhez fajlagosan több személyzet szükséges, mint ugyanannyi beteget ellátó 4 kórház üzemeltetéséhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.