2022. október 24., hétfő

MIÉRT ORBÁN VIKTOR TANÍTJA NEKÜNK A TÖRTÉNELMET?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.10.22.


A politikusok sokszor kényszert éreznek magukban arra, hogy átírják a múltat, illetve olyan történelmi víziókkal álljanak elő, amelyeket megmosolyognának a történelem tanárok, ha éppen lenne kedvük nevetni. Orbán Viktor politikai indulása szorosan kötődik 1956 örökségéhez, hiszen a Nagy Imre temetésen mondott beszédével lépett fel a politika színpadára. Most azonban azon ügyködik, hogy a forradalmat megfossza attól a pátosztól, melyet maga is oly magasra emelt 33 évvel ezelőtt.

Orbán Viktor ma már nem pusztán egy kormány első embere, hanem olyan spirituális vezető, aki gyakran értelmezi a múltat, és jövendöléseivel igyekszik irányt mutatni a híveinek. Igaz ez bizonyos szintig más politikai vezetőkre is, ám a magyar miniszterelnök már olyan régóta befolyásolja a hazai politikai életet ellenzéki vagy kormányzati vezetőként, hogy a múltban elmondott beszédei sokszor teljesen ellentmondanak a mostani kijelentéseinek. A Fidesz táborát azonban nem igazán zavarja ez, hiszen szinte szomjazzák Orbán iránymutatásait az olyan meghatározó ünnepeken, mint amilyen az '56-os forradalom évfordulója.

Ezt az ünnepet most azért kell különösen óvatosan kezelnie az állampártnak, mert a forradalmat egy baloldali miniszterelnök vezette az oroszok és hazai szövetségesei ellen, így az agresszor szerepét a nemzeti tragédiában egyre kisebb súllyal említik a Fidesz szónokai. A hangsúlyt ezért nem az elnyomásra, hanem a konfliktus világpolitikai dimenzióira igyekszik helyezni az állami propagandagépezet. Orbán Viktor előállt például azzal a magyarázattal, hogy a forradalmárok igazából tárgyalni akartak, és igyekeztek békét kötni az elnyomóikkal.

Ilyet csak egy pocakos opportunista gondol egy mély sérelmekből táplálkozó felkelésről, ráadásul teljesen ellentmond annak az Orbán Viktornak, aki 1989-ben hosszú hajjal, borostásan küldte haza a szovjet csapatokat. Ezzel nem csak korábbi önmagát tagadta meg a jelenlegi miniszterelnök, hanem a forradalom ethoszát is. Ez utóbbi azért igazán fájdalmas, mert a rendkívül megosztott magyar társadalom 1956 erkölcsi üzenetének kérdésében eddig viszonylag egységes állásponton volt. Az aktuálpolitikai haszon mellett talán Orbán ezt is számításba vette, így véve rá saját híveit arra, hogy ne higgyenek többé egy erős és gonosz hatalom elleni küzdelem értelmében.

Vagyis, nem feltétlenül kell azt gondolnunk, hogy Orbánt zsarolják valamivel, az ő logikája szerint az oroszokkal való kokettálás kifejezetten ügyes politikai húzás, így nem kell kényszert feltételezni akkor, ha továbbra is Putyin kegyeit keresi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.