2022. december 20., kedd

ORBÁN VIKTOR FELEMÁS ÉVE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.12.20.


Egyre jobban elszigetelődik a magyar kormány a nemzetközi politikában, és itthon is jelentősen csökkent a támogatottsága az áprilisi parlamenti választás óta. Mégsem beszél senki arról, hogy kutyaszorítóba került volna Orbán Viktor, és a 13 éve követett kommunikációs stratégia csődöt mondott. Úgy tűnik, a Fidesz társadalmi beágyazottsága olyan mértékű, hogy még olyan komoly kihívások sem kezdik ki a kormánypártot, mint a gazdasági nehézségek, vagy a korábbi jóléti intézkedések visszavonása. Az Orbán-kormány bukása azonban nem elképzelhetetlen a közeljövőben, ami akár már 2023 első felében megtörténhet.

Nem volt diadalmenet a 2022-es esztendő a magyar kormány számára, noha tavasszal fényes győzelmet aratott a Fidesz az országgyűlési választáson. Valójában két párhuzamosan futó eseménysornak tudható be, hogy a nehézségek ellenére stabilnak látszik a kormánypárt helyzete. Egyrészt a régi, jól bevált módszerek segítettek megőrizni a hatalmat áprilisban, ugyanakkor váratlan kihívásokkal kellett megküzdenie Orbán Viktor kabinetjének.

A bevált módszerek leglátványosabb eleme a fiktív valóság megteremtése azok számára, akiket nem zavar a Fidesz autoriter politikája, és elhiszik mindazt, ami a kormányközeli sajtóorgánumokból és a közösségi médiából zúdítanak rájuk. A választási kampányban például sikerült elhitetni több millió magyar polgárral azt, hogy az ellenzék háborút akar, és amennyiben hatalomra kerülne, gond nélkül küldené harcba a fiatalokat. A hatalmas kormányzati médiaúthenger teljes erővel tolta ezt a képtelenséget annak ellenére, hogy még az ellenség kilétét sem tisztázták.

Ez persze akkora hülyeség, hogy még a Holdról is látszik, de a Rogán Antal által irányított propagandagépezet már olyan egyszerű, mégis hatásos módszereket alkalmaz, hogy ezt a képtelenséget is sikerült áttolni a fikció világából a látszatvalóságba. Az áprilisi választások nagy tanulsága, hogy a 13 éve tartó agymosás már lehetővé tette akár az ostobaságok hitelesítését is, így gyakorlatilag bárkiből és bármiből lehet ellenséget és barátot is kreálni.

Az egyik legjobb példa erre az, hogy a markánsan oroszellenes magyar lakosság egy részét néhány év alatt sikerült Vlagyimir Putyin politikájának és eszmerendszerének elfogadására, sőt támogatására bírni. A mintegy 40 évig tartó megszállás és a jelentős kulturális különbségek ellenére sokan gondolják már azt Magyarországon, hogy jó dolog egy autoriter, katonai erővel terjeszkedő rezsim szövetségesének lenni. Ha másért nem is, de az olcsó energiahordozók megszerzéséért érdemes beáldozni nyugati identitásunkat, valamint lebontani a liberális demokráciákra jellemző jogállami struktúrákat.

Orbán Viktor azért konfrontálódik folyamatosan az Európai Unió intézményeivel, mert a számára mintául szolgáló keleti autokráciák világfelfogása sehogy sem egyeztethető össze a fékek és ellensúlyok nyugati eszményeivel. Ő olyan államfelfogást preferál, amelyben a döntéshozó és végrehajtó hatalom teljes összhangja mellé felsorakozik a kormányt ellenőrizni hivatott intézmények teljes kontrollja, vagyis lényegében ugyanannak a személynek jelentenek a politikai hatalmat gyakorlók, valamint a hatalmat korlátozni és ellenőrizni hivatott intézmények vezetői...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.