2022. december 21., szerda

BENCSIK ORBÁNT OLVAS

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.12.21.


Van annak balami diszkrét bája hányingerrel elegyest, ahogyan Bencsik András kezében egy mahomet Orbán kötetet nézeget átszellemült tekintettel. Ilyen képpel örvendeztette meg a Facebook bamba népét, és nem szégyelli. Bencsik András sok mindent nem szégyellt eddig eltelt eléggé hosszú élete során. Olyan dolgokat, amiktől más esetleg pofán köpné magát, de minimum letagadná. Bencsikben azonban ilyen késztetések nincsenek, ő feloldódik az általa megélt kor, annak aktuális hőse, és a kor által diktált ideológia taknyában, legyen az kommunizmus vagy fasizmus, neki teljesen mindegy.

Nincs alku, csak Bencsik éljen jól. Voltaképp ezzel a rövid mondattal mindent el is mondtunk, mert Bencsiket is mindenki ismeri, tudja érzelmi kötődését 1986-ból a Szovjetunióhoz, amikor is ezzel a címmel (Érzelmi kötődés) írt az akkori Népszabadságba cikket a magyar fiatalok ideológiai nevelésének fontosságáról szovjetbarát töltéssel. Hogy munkásőr volt vagy nem volt, és hogy ott mit csinált, az innentől fogva totálisan érdektelen. Bencsik András akkoriban bizonyára a Lenin összest tanulmányozta, ma Orbánt, nála ez egyre megy. Semmit nem változott, semmit nem tanult, élni akar, és jól.

Lehetne ezt, amit Bencsik csinál eufemizmussal szervilizmusnak nevezni, de ez annál több. Annyival több, hogy igazából jelző sincsen rá, és nem is nagyon akarunk keresni, mert Bencsik lett légyen bármekkora csúszómászó, mégis csak egy lenyomat a maga torz voltában. Azt példázza nekünk, mivé lesz az ember, ha gerince, önálló gondolata és morálja nincs, annyi magához való esze viszont igen, hogy annyit tudjon, hogyan lehet elvtelenül ugyanúgy jól élni Kádár és Orbán alatt. Neki mindegy, személye viszont azért érdekes, mert a Kertész Ákos által fogalommá tett szolgalelkű magyar archetípusa.

Bencsik, és az általa tipizált organizmus azonban mostani történetünknek csak az egyik fele vagy eleme. A másik maga a hatalmas kötet, ami akkora, hogy méreténél és súlyánál fogva is halálos fegyvernek tűnik. Hát még a tartalma. A vezér beszédei 2020/21-ből. Mi, akik szakmai ártalomból követjük ezeket, ismerjük azok elborzasztó tartalmát, aki kevéssé mélyedt el a ganyéban, annak elég egy péntek reggeli Kossuth rádióbéli szeánsz, és máris mindet tud. A tartalmatlan hőbörgés, alkalom szerinti uszítás, üres frázisok, tehát Bencsiknek hasonló élménye lehet, mint amikor kommunistaként Lenint olvasott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.