2023. március 27., hétfő

PALÓCZ ÉVA: AZ EGY SZÁMJEGYŰ INFLÁCIÓNÁL IS FOLYAMATOSAN EMELKEDNEK AZ ÁRAK, CSAK LASSABBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.03.27.


A fogyasztó nem statisztikai adatokkal kel vagy fekszik, ő kimegy a piacra és látja, hogy amit vesz, annak az ára megint magasabb, mint a múlt hónapban volt – mondta a Hírklikknek Palócz Éva közgazdász. A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója szerint lehet, hogy már csak lassabban emelkedett, mint korábban, de ő nem ezt fogja érzékelni, hanem csak azt, hogy megint drágább. Az egyszámjegyű infláció nem azért lesz, mert kiadták az utasítást rá, és majd csak decemberben realizálódhat – tette hozzá.


„Egyáltalán nem jelent optimizmust, ami most van, mert a jelenlegi inflációs mutató azt jelzi, hogy még 2023-ban is tovább fognak emelkedni az árak, de egyrészt nem olyan ütemben, mint 2022-ben, különösen tavaly, a második félévben, amikor volt olyan hónap, hogy hirtelen négy százalékos volt az emelkedés egyik hónapról a másikra, ami borzasztóan sok volt.”

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója szerint ez már valószínűleg nem fog megismétlődni, hiszen a vaj ára nem kétszereződhet meg még egyszer, és a tojásé sem lehet 200 forint. Egy kicsit azonban még emelkednek az árak, csak lassabban. Mint mondta, többféle inflációs mutató van, ami nagyon gyakran félreértésre adhat okot. A legfontosabb mutató, amit szoktunk nézni, az az év/év mutató, ami azt jelzi, hogy mondjuk az idén márciusban mennyivel haladják meg a fogyasztói árak az előző márciusiakat. Nyilván ez egy hosszú folyamat eredménye, hiszen közben már eltelt 12 hónap, ami alatt így vagy úgy változtak az árak. Ebben a tizenkét havi, illetve év/év, vagy most a március/március mutatóban benne van mindaz az áremelkedés, ami az előző évben, az előző tizenkét hónapban történt. A másik mutató, a szintén gyakran használt hó/hó, amikor azt nézzük, hogy márciusban mennyivel voltak magasabbak az árak, mint februárban. A kettő nyilván összefügg, hiszen a 12 havi mutató is úgy áll össze, hogy a havi egyes kis lépéseket nézzük tizenkétszer – magyarázta Palócz Éva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.