2023. május 8., hétfő

IJESZTŐ AZ EURÓPAI ORSZÁGOK KITETTSÉGE A ROSZATOMNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.05.08.


Londonban tárgyalt az ukrán újjáépítési tervről az ukrán kormányfő, Denisz Smihal és a brit külügyminiszter, James Cleverly. Egy amerikai vitaportál szerint a republikánus párt Orbán "korrupt, oligarchák által uralt neofasiszta rendszerét" másolná. Valószínű, hogy mégsem kerül be az újabb szankciós csomagba a Roszatom, rengeteg NATO-tag európai ország üzletel vele és függ az orosz állami vállalattól, ezzel finanszírozva a háborút – erre jutott a Robert Lansing Intézet elemzése. Nemzetközi lapszemle.


Londonban tárgyalt az ukrán újjáépítési tervről az ukrán kormányfő, Denisz Smihal és a brit külügyminiszter, James Cleverly, miután nagyszabású nemzetközi konferenciát hirdettek meg erről június 21-22-ére – írja többek között az Anadolu török állami hírügynökség. Elkezdték kidolgozni a várható reformokat és a magánszektor bevonását koordináló, nemzetközi összefogással megvalósuló ukrán újjáépítési programot. Egyrészt számbaveszik a háború okozta legsürgősebb helyreállítási munkákat, és persze középtávon is meghatározzák a gazdasági, valamint a társadalmi stabilitást elősegítő lépéseket. A cikkből megtudhatjuk, hogy az ukrán miniszterelnök a további katonai együttműködésről Ben Wallace brit védelmi miniszterrel tárgyalt, aki fogadta Olena Zelenska ukrán first ladyt is, és együtt látogatték meg az Egyesült Királyságban felkészítés céljából tartózkodó ukrán katonákat. Már legalább 15 ezer ukrán katonát képeztek ki a britek.

A Main állambeli Portlandban is kiütötte a biztosítékot a Budapesten rendezett CPAC konferencia, amely az amerikai republikánus párt mozgósító, amolyan toborzó kampányának leghatásosabb eszköze. A Common Dreams nevű nemrég indult vitaportálon Thom Hartmann, akinek talk-showja van és több mint 25 könyve jelent meg, alaposan és részletesen írja le az Orbán rezsim elmúlt 13 évének történetét a demokrácia felszámolásának szemszögéből. Következtetései közül az egyik így hangzik: 20 éven át Magyarország működő demokrácia volt, ma pedig egy korrupt, oligarchák által uralt neofasiszta rendszer. Megjegyzi, Európában egyelőre ezt még "puha fasizmusnak" hívják. Bayer Zsolt mondatait is idézi mindezek kapcsán. A folyamat önmagában is rettenetes, de ami még elrettentőbb, hogy a republikánus párt Trumppal az élen épp ugyanilyen országot akar teremteni Amerikában. No, aki látni akarja, hogy néz ki belülről a rendszer, annak jó lecke lehetett a mostani CPAC konferencia, de mindenképpen látogasson el Magyarországra, hogy megértse, miről is van szó, mert ma erre hajaz a Grand Old Party. A Nagy Régi (Repubikánus) Párt.

Éles kritikával illeti a Tagesschau is a CPAC konferenciát, kipécézve a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal volt elnökét, Hans-Georg Maassent, aki egyedüliként szólalt fel németül. A cikk szerzője szerint Budapesten a legváltozatosabb konspirációs teóriákat hangoztatta. Felfigyelt a szerző arra is, hogy a konferencia úgy kezdődött, mint az egyházi mise, amikor különféle felekezetek képviselői szónokoltak. Majd antiszemita megjegyzések sora adta meg a konferencia alaphangját, tekintve például Orbán "Soros Gyuri bácsizását". Megjegyzi, nemcsak a nekik nem tetsző újságírókat, de a nekik nem tetsző érdeklődőket is távoltartottak a rendezvénytől. Bezzeg a német szélsőjobbos újságírók szívesen látott vendégek voltak.

A Robert Lansing Institute honlapján megjelent elemzés szerint a nagy ellenállás miatt, aminek leghangosabb képviselői Franciaország és Magyarország, az Európai Bizottság valószínűleg leveszi az orosz állami Roszatomot a tervezett 11. szankciós csomag listájáról. Az írás felhívja a figyelmet, hogy korábbi tanulmányuk rámutatott a Roszatom és az orosz nukleáris katonai program kapcsolatára. A Le Figaro márciusban publikált cikke megállapította, hogy a francia atomipar orosz kontroll alatt van, sőt: 2022-ben a Franciaországba szállított dúsított uránium mennyisége megtriplázódott, ami Moszkvának 359 millió euro bevételt jelentett. A Greenpeace szerint a Roszatom a maga 9 milliárd dollárnyi profitjával az Ukrajna elleni háború egyik finanszírozója is, ezért mindenképpen szankcionálni szükséges.

A Roszatom 2014-ben létrehozott Párizsban egy nyugat-európai központot, a francia leányvállalat tevékenysége kapcsolatot jelent Németországgal, Belgiummal, Hollandiával, Svájccal, Olaszországgal, Spanyolországgal, Portugáliával, Ausztriával, Svédországgal, Norvégiával és Finnországgal. Emellett Moszkva látja el fűtőanyaggal Magyarországot, Bulgáriát, Csehországot és Szlovákiát. Tehát, állapítja meg a tanulmány, a NATO-szövetségesek tulajdonképpen hozzájárulnak Moszkva atomhatalmi ambícióihoz, s ezzel a háborús gépezet működéséhez is. Az európai vállalatok Roszatomtól való függőségének további növekedése pedig komoly veszélyt jelent Európa energiaellátására és nukleáris biztonságára. Az Északi Áramlat elleni szabotázs a Lancing Intézet szerint szinte vitán felül az oroszok akciója volt, s ugyanilyen vagy hasonló moszkvai szabotázsakciókat az atomerőművek ellen sem lehet kizárni. Magyarországgal kapcsolatban hozzáfűzik, elég nyilvánvaló, hogy a paksi bővítés minden bizonnyal korrupción alapuló biznisz.

Végül röviden az orosz nyelvű, de magyar témákat érintő híradásokról: több újság, így a Kommerszant is foglalkozott Orbánnak a Kossuthon állítólag elhangzott kijelentésével, miszerint "Ukrajna egy része ősi magyar föld", s amit kivágtak, kiszerkesztettek az interjú végleges változatából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.