2023. május 8., hétfő

ZÖLDSÉGTERMESZTŐ, PSZICHOLÓGUS, MINISZTER, ORVOS – AZ Ő FIZETÉSÜK NŐTT LEGJOBBAN HÁROM ÉV ALATT

24.HU
Szerző: MOLNÁR DÁVID
2023.05.08.


A KSH adatai szerint az orvosok átlagbére három év alatt megháromszorozódott. A legjobban a légiforgalmi irányítók keresnek. Foglalkozási áganként vizsgáltuk meg, 2019-ről 2022-re hol nőtt a legnagyobb mértékben a fizetés.


A KSH statisztikájában 462 foglalkozás szerepel, ezeket különböző főcsoportokba sorolják az alapján, hogy milyen szaktudás, végzettség kell az egyes szakmák betöltéséhez. Az 1-es csoportban találhatók a többi között a politikai vezetők, illetve a vállalatok pénzügyi, gazdasági vezetői, a 9-esben pedig a szaktudást nem igénylő szakmák.

Az 1-es főcsoportban (ahova tehát a gazdasági, igazgatási, érdek-képviseleti vezetők, törvényhozók tartoznak) bő negyven százalékkal nőtt a törvényhozók, a miniszterek, az államtitkárok, illetve a kulturális vagy gyermek- illetve idősgondozási tevékenységet folytató egységek vezetőinek bére. Kiugróan magas, 120 százalékos növekedés figyelhető meg az egészségügyi vezetőknél: ők tavaly a korábbi 753 ezer forintos bruttó fizetésük helyett átlagosan már 1,6 millió forintot vihettek haza havonta. A kategóriában a legtöbbet a törvényhozók, az államtitkárok, a miniszterek keresnek – az ő járandóságuk havi bruttó 1,8 millió forint felett volt.

A 2-es főcsoportban (a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő szakmák esetében) az egészségügyi dolgozók végeztek: a bérrendezés és a hálapénz kriminalizálása után

egy általános orvos háromszor annyit keresett 2022-ben, mint három évvel korábban (bruttó 426 ezer helyett 1,27 millió forintot), egy szakorvos pedig két és félszer annyit (785 ezer forint helyett bő kétmillió forintot).

Az utóbbihoz hasonló arányú a növekedés a fogorvosok, fogszakorvosok körében (bruttó 330 ezer forintról 824 ezer forintra nőtt a bruttó bérük átlagosan), míg a pszichológusok bérpapírján 345 ezer forint helyett már 642 ezer forint szerepelt a tavalyi évben. A kategória ötös toplistájába bekerültek még a felsőfokú képzettséget igénylő ápolónők, akik 432 ezer forint helyett 740 ezer forintból gazdálkodhattak három év elteltével.

A 3-as főcsoportban (egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások) vegyes kép rajzolódik ki. A legnagyobb bérnövekedés 85 százalékos volt, ennek a tengeri és belvízi hajóparancsnokok, fedélzeti tisztek örülhettek (az ő fizetésük 312 ezerről nőtt 580 ezerre), ennél kicsit kisebb arányú, de még így is jelentős növekedés volt a szülész(nő)i tevékenység segítőinél (334 ezerről 592 ezerre nőtt a fizetésük), a fogászati, illetve általános egészségügyi asszisztenseknél, továbbá az egészségügyi dokumentátoroknál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.