2023. május 8., hétfő

BURJÁNZIK A POPULIZMUS VÍRUSA ÉS MINDENT TÖNKRETESZ

HÍRKLIKK / INTERJÚ
Szerző: SEBES GYÖRGY
2023.05.08.


A magyar média és nyilvánosság egészen rossz helyzetben van, a kormányzati hazugságok áradatát aligha lehet megállítani. Így értékelte a jelenlegi fejleményeket Polyák Gábor, akivel a sajtószabadság néhány nappal ezelőtti világnapja alkalmából beszélgettünk. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője úgy fogalmazott, „az egyetlen tanácsom, hogy azok az újságírók, akik eddig is tisztességesen végezték a munkájukat, azok a saját kedvükért és a mi kedvünkért se adják fel, ne keverjük össze a propagandát az újságírással”.


A sajtószabadság világnapján, de egyébként is jogos a kérdés, a helyzet stagnál, vagy rosszabb lett Magyarországon?

Ha csak stagnál, az is elég rossz. Olyan nincs is, hogy stagnál, hiszen, ha a Fidesz mindent hagyna úgy, ahogy most van, az is azt jelentené, hogy percről-percre romlik a helyzet. A független média esélyei a túlélésre ugyanis folyamatosan romlanak. A mostani állapotok között az állampolgárok tájékozottsága is elképesztő tempóban süllyed a mélybe. A hazugságok áradatát pedig már most sem lehet megállítani. A magyar média és nyilvánosság egészen rossz, öngerjesztő helyzetben van.

Hogyan lehet ezen változtatni?

Jelenleg én nem látom a változás reményét és esélyét. Ilyen szempontból már az nagy eredmény, ha a túlélők túlélnek és a közönség nem veszti el minden reményét, vagyis továbbra is olvassa azokat a hírportálokat és lapokat, amelyek még biztosítják a tájékozódás lehetőségét számukra. Tavaly áprilisban erre se mertünk volna fogadni, akkor egy olyan fokú apátia és csalódottság vett erőt a nem kormánypárti szavazókon, hogy a közönség és a média hite is megingott abban, lehet-e és egyáltalán érdemes-e ezt folytatni.

De végül is mindenki folytatta. Ennek mi a magyarázata?

Amikor civilekkel, vagy gazdasági szereplőkkel beszélgettem, már tavaly májusban is az volt az általános nézet, hogy meg kell védeni a saját meglévő pozícióinkat. Itt kell ugyanis élnünk, tehát gondoskodjunk arról, hogy az a közeg, amelyik még nem bolondult meg, ne is bolonduljon meg, legyen kivel beszélni. Ugyanakkor a választás eredményéből persze mindenki levonta a konzekvenciát: egyelőre nincs lehetőség átfogó váltásra, ettől rezsimtől nem lehet még megszabadulni. Ebben a helyzetben keresi mindenki a szűkebb és a tágabb mozgásterét. Persze a lelkesedés, meg a politika iránti odafigyelés kissé csökkent, mert némileg tét nélkülivé vált az egész...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.