2017. november 29., szerda

A LEGJOBB ORSZÁGOK HATÁRÁTKELŐKNEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.11.29. 


A magyar (leendő és gyakorló) határátkelőknek hagyományosan megvannak a kedvenc célországai, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság (bár a szigetország érthető okokból az utóbbi időszakban kissé veszített vonzerejéből), Hollandia… Ezzel együtt sem minden tanulság nélkül való az az immár hagyományosnak nevezhető rangsor, amit immár 10 éve ad közre az HSBC (összesen 100 ezer ember töltötte ki eddig a kérdőívet), és amiben különböző szempontok szerint rangsorolják az országokat - kifejezetten a határátkelők, illetve az expatok szemszögéből vizsgálva a gazdaságokat, jóléti rendszereket, életminőséget.

Nyilván Ausztria és Németország vonzerejét és bebetonozottnak tűnő vezető pozícióit egyelőre semmi sem veszélyezteti, aligha indulnak majd el magyarok ezrei Szingapúr felé csak azért, mert egy felmérés szerint ott a legjobbak a külföldi munkavállalók előtt álló lehetőségek.

Nyilván expatnak és határátkelőnek lenni nem ugyanaz a dolog, de úgy gondolom, az idei rangsor szolgál pár olyan tanulsággal (elsősorban az európai országok körében), amin érdemes elgondolkodni azoknak is, akik már kint élnek valahol, azoknak meg főleg, akik most tervezgetik az elindulást.

Mindenekelőtt lássuk, hogyan néz ki a TOP10, azaz melyek azok az országok, amelyek a legjobb lehetőségeket biztosítják a külföldről érkezőknek – először csak röviden!

A legjobbakról címszavakban


Az összesített győztes Szingapúr lett (immár harmadik éve, külön érdekesség, hogy úgy nyert, hogy egyetlen kategóriát sem nyert, viszont mindháromban nagyon erős).

Új-Zéland elsősorban az általa kínált nagyon jó életminőségnek köszönheti előkelő helyezését, és ami nekünk, magyaroknak külön fontos, hogy a hollandok, a németek és az osztrákok is az élvonalban végeztek.

A hollandokra majd külön is kitérek, de azt már most érdemes leszögezni, hogy a családosoknak kifejezetten szuper hely, a gyerekek jóléte, az egészségügy és az oktatás minősége mind a világ élvonalába helyezi.

A hagyományosan nagyra tartott Svájcról is esik majd külön néhány gondolat, itt elöljáróban annyit, hogy míg gazdasági szempontból az élen végzett (a helyi gazdaságba vetett bizalom és a politikai stabilitás miatt), az általános életminőség sokkal rosszabb annál, mint amilyen kép az országról él, így összesítésben még a TOP10-be sem került be.

A válaszadó expatok 41 százaléka azt mondta, hogy az országváltás nyomán sokkal pozitívabban áll hozzá az élethez. Valamivel több, mint a felük (52 százalék) állította, hogy az általános életszínvonala emelkedett, míg nagyjából ugyanennyien vallották, hogy jobb lett a munka-magánélet egyensúlyuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.