2017. november 26., vasárnap

MIT LÁTTAK A VILÁGBAN AZ ON THE SPOT KÉSZÍTŐI


MAGYAR NARANCS ONLINE
- MIKROFILM BLOG
Szerző: CZENKLI DORKA
2017.11.25. 



Az indián kultúrában jelen lévő szexuális abúzusról és a most napvilágot látott zaklatási ügyekről is beszélgettünk.

Traumafeldolgozásról, azok megéléséről, a történelem embert próbáló időszakainak felidézéséről és a túlélésről szól az On the Spot aktuális évada, Az ellenség gyermekei. A dokfilmes páros ezúttal többek között a világhírű orvos, Máté Gábor, Visky András író, de a Mengelének táncolni kényszerült Edith Eva Eger vagy egy a szarajevói ostromot megélt lány történetét is elmeséli. A sorozat egyetlen jelen idejű elbeszéléseként a ma is bebörtönzött szaúd-arábiai blogger, aktivista Raif Badawi családja mutat rá a valóságra – róluk szól a következő rész.

Magyar Narancs: Az előző On the Spot sorozat, a 9 hónap alatt a Föld körül a születéssel foglalkozott. Magától értetődő volt, hogy ezt a témát folytatjátok?

Cseke Eszter: Evidens kellett volna legyen. De elég későn jöttünk csak rá, hogy így folytatjuk. Elkezdtünk forgatni egy nénivel, akire a születés sorozat forgatása közben találtunk rá: Andris anyukája küldött egy cikket, hogy van egy nő, az egyetlen zsidó, aki Auschwitzban született a felszabadítás előtt, és túlélte. Az egy kilóval született babát öt hétig rejtegették elképesztő körülmények között a felszabadításig, és ma is egészséges ember. Annyira érdekelt minket ez a néni, hogy nem tudtunk a forgatás gondolatától szabadulni, de úgy láttuk, ez egy nagyszabásúbb történet annál, mintsem, hogy a szokásos 52 percben csináljuk meg. Kanadában találkoztunk Angélával, és nagyon hamar kiderült, hogy a sztorijánál, meg annál, ahogy az élethez viszonyul vagy ahogy elszámolt a történetével, csak az érdekesebb, hogyan örökítette tovább a traumát. Sokat mesélt arról, holokauszt túlélői hogyan alakítják ki a kapcsolatot a gyerekeikkel, miért érzelemmentesebbek, vagy hogy a lánya mikkel szembesítette. Már a második forgatáson kiderült, mit örökölt maga is az anyukájától... Ezen a forgatáson jöttünk rá, hogy nincs annál érdekesebb, mint hogy milyen körülmények közé születsz, mi történik veled a gyerekkorodban, és hogy mindez mennyire határozza meg az életedet.

S. Takács András: Már négy országban forgattunk Angélával, Magyarországon, Kanadában, Lengyelországban és Németországban. Meghívták egy konferenciára, ahol pszichiáterek a traumaöröklésről értekeztek, ahová el se akart menni, mire a lánya körülbelül közölte vele, hogy „ne hülyéskedj, elmész”, és átadott neki egy listát, szerinte mit kapott csomagként az édesanyjától: leírta, hogy nem volt vele empatikus az anyukája, kis túlélőnek próbálták nevelni, de az anyja és a nagyanyja azt mondták rá, hogy „hát ő nem élné túl a koncentrációs tábort”: Amikor félt a szüléstől, úgy reagáltak, hogy „te félsz?”. Közben Angéla egy varázslatos asszony, akibe beleszerettünk. Még Ferenc pápa érdeklődését is felkeltette a története. Mikor eljutott hozzá a hír – Buenos Airesen keresztül érte el egy levél, mert a Vatikánból sose jött válasz –, privát audienciára hívta. Ez akkor történt, mikor Ferenc pápa először járt Auschwitzban. Nem mondott beszédet, csak némán imádkozott – ez egyébként nagyon tetszett Angélának és más túlélőknek is. Terveink szerint 2018-ban lesz kész ez a film, 2019-ben fesztiválozik és 2020-ban kerülhet tévébe...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.