2021. április 7., szerda

KOCKÁZATOS-E AZ ELSŐ OLTÁS UTÁN MEGKEZDENI A NYITÁST?

TELEX
Szerző: VILÁGI MÁTÉ
2021.04.07.


...Mekkora védettséget ad az első oltás?

Az egy másik gond, hogy ebből a 2,5 millióból nem mindenki kapta meg a második oltást is, pedig az kell a teljes védelemhez. (A magyarországi adatokból készült naprakész grafikonjainkat ebben a cikkben böngészheti. Megnézheti például, hogy hányan kaptak egy adagot, vagy hogy hányan kaptak kettőt.) A vakcinamagyarázóban összeszedtük, hogy a hivatalos alkalmazási előírásuk szerint az egyes oltóanyagoknál mikor alakul ki a védettség, ahogy azt is, hogy a gyártók szerint mennyire hatásosak:

- Pfizer–BioNTech: a 2. oltás után 7 nappal, 95%;

- Moderna: a 2. után 14 nappal, 94,1%;

- Szputnyik V: a 2. után 14 nappal, 91,6%;

- AstraZeneca: a 2. után 15 nappal, 59,5% (újabb eredmények szerint 76%);

- Sinopharm: a 2. után 14 nappal, 79,34%;

- Janssen: egyadagos, 14 nappal, 66,9%;

- CanSino: egyadagos, de még nem tudni, mennyi időre van szükség, 65,7%;

- Covishield (az AstraZeneca-vakcina licencalapú indiai gyártmánya): a 2. után 15 nappal, 59,5% (újabb eredmények szerint 76%).

Arról, hogy egy adag után egy adott vakcina mennyire véd, még nincs túl sok információnk, bár már folynak vizsgálatok. Fontos hangsúlyozni, hogy más-más védettséget adhatnak az enyhe, de tünetes megbetegedések ellen (erre vonatkoznak a fenti számok), a súlyos betegség ellen, illetve a betegséggel nem járó, de a járvány fenntartása szempontjából kulcsfontosságú megfertőződés (és ezzel továbbfertőzés) ellen.

Az biztos, hogy bizonyos fokú védelem már az első adag után kialakul, és bár ez időleges, a jelek szerint kitarthat a kicsit későbbi második adagig is. Március eleji adatok alapján például a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca vakcinája is 80 százalék körüli hatásfokkal véd a súlyos megbetegedéstől már az első adag után.

Az ugyanakkor nem mindegy, hogy az első oltás után mikorra alakul ki ez a részleges védettség. A Pfizer szerint az ő vakcinájuknál 12 nappal az első oltás utánra alakul ki érdemi védettség. A Moderna adatai szerint ugyanez 14 nap. Az AstraZeneca vizsgálatai szerint pedig az első oltás utáni 22. napra lesz számottevő mértékben védett a beoltott.

Azaz az első adag után két-három hétre van szükség az érdemi, bár még mindig csak részleges védettség kialakulásához.

Éppen ezért tűnik kockázatosnak a kormány terve, hogy már a dolgozók első adagjának a beadása után 8-9 nappal újranyitnák az iskolákat.

Bár a fertőzés elleni védelemről van még mindig a legkevesebb biztos információnk, erről is biztató adatok érkeznek. Az amerikai járványtani központ, a CDC március végén kiadott egy tanulmányt, amiben közel négyezer egészségügyi dolgozónál vizsgálták, hogy mi is történik az oltás után. Bár kihangsúlyozták, hogy a két adag mindig jobb, mint egy, de azt látták, hogy azoknál, akik csak egy adagot kaptak, a vakcina beadása után két héttel 80 százalékban véd a tünetmentes megfertőződés ellen (a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinájánál), ami a járvány lassítása szempontjából nagyon jó hír. (A második adag után pedig ugyanez már 90 százalék.)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.