2021. április 7., szerda

MENNYIBE KERÜL FELNEVELNI EGY GYEREKET SVÁJCBAN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2021.04.07.


Egy (pláne több) gyermek felnevelése sehol a világon nem olcsó mulatság, nyilván fokozottan igaz ez az egyik legdrágább országra, Svájcra, ahol az ingatlan- és az élelmiszerárak, valamint az egyéb, gyermekneveléssel kapcsolatos költségek is az egekben vannak.

Nem árulunk zsákbamacskát, így rögtön az elején eláruljuk, hogy a leginkább konzervatív becslések szerint is egy gyermek felnevelése Svájcban alsó hangon 200 ezer frank (ígérjük, nem fogunk forintra váltogatni, de most az egyszer: 326 forintos svájci frankkal számolva ez 65 millió forint).

Még egyszer: ez egy viszonylag visszafogott becslés, amit a helyi biztosító, a Swisslife tett közzé – ennyire becsülve az összeget, amit egy család a gyermek születésétől annak 20. Születésnapjáig elkölt.

Ebben benne vannak a közvetlen költségek (élelmiszer, ruházat, iskoláztatás, stb.), ellenben nem szerepelnek benne olyan tételek, mint a mobiltelefon, a különböző hobbik vagy olyan egészségügyi kiadások, mint a fogszabályozó.

Hasonló következtetésre jutott a svájci szövetségi kormány családok kiadásait összegző 2018-as tanulmánya, amely havi 810 frankos kiadással számol gyermekenként, itt a végösszeg 194 400 frankra jön ki.

A zürichi gyermekjóléti hivatal ceruzája ennél vastagabban fogott egy évvel később, ők úgy számoltak, hogy egy gyermek 1200-1800 frankba kerül havonta, márpedig így egy család közel félmillió frankot is kifizethet 20 év alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.