2021. november 15., hétfő

VALÓS ÖSSZEHASONLÍTÁSBÓL IS KIDERÜLT, HOGY A PFIZER MESSZE A LEGJOBBAN, A SINOPHARM MESSZE A LEGROSSZABBAN TELJESÍTŐ VAKCINA

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.11.15.


Vakcinák szempontjából viszonylag jól körvonalazható trendek alakultak ki a koronavírus-járványban: a nyugati országok a nyugati (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) oltóanyagok mellett tették le a voksukat, a keleti, afrikai és dél-amerikai országokban pedig elfogadták az orosz Szputnyik V oltást és a kínai Sinopharmot is, a fejlődő országokat segítő COVAX programmal érkező nyugati vakcinák mellé.

Magyarország ebben az értelemben is kívülálló, nálunk ugyanis a kezdetekből a „mindenből amennyit lehet” vezérelv mentén haladt a vakcinabeszerzés, így különböző időpontokban elérhetők voltak az amerikai, brit-svéd, orosz és kínai covid-oltások is. Rajtunk kívül ezt néhány balkáni ország mellett csak latin-amerikai, ázsiai és afrikai állam mondhatja el magáról – legalábbis ami a különböző oltóanyagok engedélyezését illeti, a vakcinák tényleges elérhetősége ezekben az országokban már nem mindig volt egyértelmű.

Ezért számít olyan ritkaságnak az a napokban megjelent mongóliai tanulmány, amely négy olyan vakcina (Pfizer–BioNTech, Oxford–AstraZeneca, Szputnyik V, Sinopharm) antitesttermelő hatását, vagyis valós adatokon alapuló tényleges hatékonyságát vizsgálta, amelyek mindegyikével oltottak Magyarországon is. A 2021 júliusában végzett kutatás során 196 mongol alanytól vettek plazmamintát, majd antitesttesztet hajtottak végre rajtuk az eredeti vuhani vírus és kilenc különböző variánsának (köztük a delta) receptorkötő fehérjéire.

Az eredmények alapján világos rangsort lehetett felállítani a vakcinák hatásosságáról. Messze a Pfizer–BioNTech-vakcina bizonyult a legmegbízhatóbbnak, nemcsak abból a szempontból, hogy ez termelte a legtöbb antitestet az oltottaknál, de itt a legkisebb a szórás is, vagyis csak elvétve fordult elő, hogy a Pfizerrel oltottaknál a várhatónál kevesebb antitest termelődött – és sok esetben még ez a mennyiség is több volt a keleti vakcinák átlagos értékeinél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.