2018. június 2., szombat

HA MI IS ELJÖTTÜNK, UGYAN MI ÁLLÍTJA MEG A MIGRÁCIÓT?

INDEX
Szerző: NYG
2018.06.02.


„Nagy reményekkel mentem vissza sok kortársammal, fiatal, képezett mérnökökkel, orvosokkal együtt Afrikába. Mára mindannyian újra az Egyesült Államokban vagyunk. Ha mi is eljöttünk, ugyan mi állítja meg a migrációt?” – tette fel a kérdést Eric Chinje egy előadásában, amelyet a Robert Bosch Alapítvány szervezésében tartott Dakarban. 

Chinje keserű szavai azért is sokatmondók, mert csaknem 20 éven át dolgozott a Világbanknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (lásd keretes írásunkat), hogy az „alvó óriásból” prosperáló kontinens legyen. Nem lett. És ha valaki, Chinje tudja, mik a hiányosságai a globális támogatási rendszereknek, amelyek ismeretében bizonyossággal állítja

Nem Marshall-segély kell Afrikának!


– mondta és bár a beszélgetés előbb készült, Chinje ezzel akaratlanul is Soros György felvetésére reagált, amely szerint Afrikának egy új, a Nyugat-Európát a II. világháború után talpra állító Marshall-segélyre volna szüksége.

A milliárdos filantróp szerint ez évente 30 milliárd dollárt jelentene a most egymilliárdos, de gyorsan növekvő lakossággal rendelkező kontinensnek. Pénz önmagában azonban nem elég, sőt, Chinje szerint a most is meglévő évi 10 milliárdnál kevesebb is elég volna, ha hatékonyabban osztanák el.

„Húsz éven át voltam a rendszerben, de azt láttam, hogy nem a megoldás, hanem a probléma részeként működünk, ezernyi példát tudok erre, még akkor is, ha a rengeteg valóban segíteni akaró emberrel dolgoztam.”

Itt van Csád és az olajmezők esete. Pénze nem volt a kitermelésre, felkérte hát 2000-ben a Világbankot, hogy segítsen tárgyalni a nagy olajtársaságokkal. „Gondoltuk, milyen nagyszerű, végre intézményi szinten segíthetünk, az olajjal kimozdíthatjuk Csádot reménytelen helyzetéből.

"De amint elkezdtük a tervezgetést, rögtön beleestünk az üzletelésbe, és végül csak kitapostuk az utat az Exxon Mobilnak."

Csád végül belement, hogy az állam csak 10 százalékot kapjon az olajbevételből. Az olaj ára akkor hordónként mindössze 12 dollár volt. És vajon nőtt az 1,2 dolláros részesedése Csádnak, amikor megugrott az olaj ára? Hát, nem. Ki is rúgta utána Csád a Világbankot.”
10 milliárd dollár megy, mi a baj?

„Évente 10 milliárd dollárt utal a Világbank afrikai országoknak. Látszódnia kéne, de nem látszik” – Chinje szerint azért, mert gyakran fontosabb a pénz eljuttatása, a projekt elindulásának leigazolása, mint az, hogy valóban szükséges dolgokra menjen el a pénz...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.