2019. április 2., kedd

ORBÁN AZT IGYEKSZIK SUGALLNI KÜLFÖLDRE, HOGY NEM RENDÍTETTE MEG A NÉPPÁRTTÓL KAPOTT GYOMROS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.02.


- A szlovák liberális hullám begyűrűzhet Magyarországra is, jobb, ha Orbán komolyan veszi a veszélyt

- Netanjahunak odahaza el kell számolnia azzal, miért paktál olyanokkal, mint Orbán, bár az új "barátok" kétségtelenül növelik külföldi mozgásterét, a Fidesz az olasz szélsőjobbal is igyekszik kiépíteni a kapcsolatokat 


- Orbán Gáspár igehirdetőként egy egész nemzedéket próbál megtéríteni

Süddeutsche Zeitung

A Néppárt ugyan jegelte a Fidesz tagsági jogait, a kormánypárt mégis kemény magabiztossággal, határozottan készül az európai választásra, középpontban a migrációval – írja a legnépszerűbb német napilap. A jelentés szerint a párt a felfüggesztés óta egyfolytában az izmait mutogatja. A szövetségesek részéről figyelmeztetésnek szánt lépést a sikerhez vezető tudatos lépésnek állítja be, annak bizonyítékaként, hogy az elvhűség kifizetődik. Orbán továbbra is kirohan az uniós intézmények ellen. Kovács Zoltán szóvivő szerint azért a migrációt állítják a kampány középpontjába, mert ez a téma prizmaként mutatja meg, milyen kihívásokkal szembesül a földrész. A miniszterelnök már korábban egyértelművé tette, hogy a szemében az EU nem nőtt fel ezekhez a feladatokhoz.

Szóvivője Bécsben csak rátett még egy lapáttal, amikor azt állította, hogy az EPP balra sodródik. Az ő olvasatában nem a Fidesz sérti meg a pártcsalád közös értékeit, hanem az európai konzervatívok adják fel a saját elveiket - szociálliberális programjukkal. A magyar fél egyre élesebben bírálja Webert, aki ultimátumot adott Orbánnak, ha az a Néppárt tagja akar maradni. Kovács szerint azonban az ilyen fenyegetések a magyarok esetében nem működnek. A szóvivő nem sokat vár a kereszténydemokraták által kirendelt Bölcsek tanácsától sem. Mint mondta, itt nem a néppárti tagság, hanem Európai jövője a lényeg. Ő a maga részéről azt várja, hogy alapvetően megváltoznak a hatalmi viszonyok Strasbourgban. A Fidesz az eredmények ismeretében dönt a hogyan továbbról.

FT

Hogy Szlovákiában meglepő módon Caputová lett a befutó, azt a vezércikk ritka reménysugárnak, a liberalizmus felülkerekedésének nevezi – egy populista korban. Így most ünnepelhetnek az ország szomszédságában is, ahol sajnálatos módon a tekintélyelvűség és az urambátyám kapitalizmus válik mindennapi normává. Amit az új elnök képvisel, az ennél már nem mehetne jobban szembe mindazzal, amit a populista erős emberek hirdetnek a hatalom sáncai mögül Budapesten és Varsóban, de ugyanígy Prágában és Bukarestben is. A románoknál korrupt politikusok éppen aláássák a jogállamot. A szlovák vezető ezzel szemben elkötelezetten hisz Európában, komolyan beszél igazságról, egyenlőségről, polgárjogokról.

Kísért, hogy sikerét úgy tekintsék, mint a liberalizmus megújulását a földrész középső és keleti részén. És tényleg bimbózik valami. Lásd pl. a Momentumot, vagy az ukrán Zelenszkijt, akinek eredménye azt ígéri, hogy elsöpri a korrupt rendszert. De hogy azután mi lesz a reményekből, az már más kérdés. Magyarországon és Lengyelországban a liberális újjászületés bármiféle jele a képzett városi értelmiségre kötődik. De még Szlovákiában is különlegesnek számíthat, ahogyan Caputová nyerni tudott, hiszen jelenleg óriási az elégedetlenség a korrupció, illetve a kettős újságíró gyilkosság miatt. De másutt nem látni ilyen szeizmikus mozgásokat. Ugyanakkor a muzulmán-ellenes és szélsőséges jelöltek Szlovákiában 25 %-ot kaptak és ez feltárta az ottani politika gusztustalan oldalát. Ám a leendő államfő megmutathatja, hogy a liberalizmus és a jogállam tisztelete többet adhat az embereknek, mint a populista demagógia és a gyakran azzal kéz a kézben járó kliensrezsim.

Washington Post

Egy nappal a győzelme után a liberalizmus megmentőjeként üdvözlik az új szlovák elnök asszonyt, de sokfelől nehezedik rá nyomás, hogy feltartóztassa a populista hullámot. Caputová nyugatbarát liberálisként kampányolt és az ígérte, hogy nagyobb átláthatóságot hoz a közéletbe, ami roppant fontos. Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem professzora úgy értékeli, hogy a siker megmutatta: nem okvetlenül szükségszerű hogy a populisták aknázzák ki az elitellenes érzelmeket, és hogy a liberális kihívók akár az addigi politikai vezetést is képesek kibilleteni a nyeregből. Az Amerikai Enterprize Intézet kutatója, Dalibor Rohac azt emeli ki, hogy kívülállóként, a következő elnök a kisemberek érdekének képviselőjeként képes volt a maga javára fordítani a jogállam és az igazság állapota miatt kirobbant elégedetlenséget. De ehhez nem kellett demagóg eszközöket igénybe vennie. Ily módon most várhatóan erőre kapnak Szlovákiában az EU-barát, reformer körök.

Ezzel szemben támadásba lendült ellene a másik oldal, Magyarországon a kormányhű média máris arról cikkez, hogy Caputová Sorosra emlékeztet. Mudde azt emeli ki, hogy a győzelem fenyegetés Orbán és mások számára, és Magyarországon is korrupcióellenes tüntetéseket válthat ki. Egyben cáfolja, amit a miniszterelnök állít, mármint hogy csakis ő, illetve a popolista-radikális politika képzelhető el a térségben, a tézist azután felelőtlenül átvesz a legtöbb nyugati sajtóorgánum. Csáky Zselyke, a Freedom House európai és ázsiai kutatási igazgatója szerint most sok függ attól, az elnök mennyire tudja lehűteni a túlzott várakozásokat. Ha képes rá, akkor az tartósan kedvező változásokat hozhat a szlovák politikában. A kérdőjelek persze nagyok. Amihez Rohac azt tette hozzá, hogy az eredmény nyitány lehet egy olyan, reformista, széles, liberális koalíció felbukkanásához, amely véget vethet Fico mindenevő populizmusának.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.