2023. február 24., péntek

GLOBÁLIS KIHATÁS: ÖT DOLOG, AMIBEN MEGVÁLTOZTATTA A VILÁGOT AZ UKRAJNAI HÁBORÚ

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.02.24.


A háború katasztrófát hozott Ukrajna és válságot a világ számára, amely instabilabb és félelmetesebb hely lett, amióta Oroszország 2022. február 24-én megtámadta szomszédját. Mi az az öt dolog, amiben alapvetően megváltozott a világ? Az alábbiakban ezeket vesszük sorra.


Egy év alatt ukrán civilek ezrei haltak meg, és számtalan épületet romboltak le. Katonák tízezrei vesztek oda vagy sebesültek meg súlyosan mindkét oldalon. Ukrajna határain túl az invázió megrendítette Európa biztonságát, átrendezte a nemzetek egymás közötti kapcsolatait és szétzilálta a szorosan összefonódott világgazdaságot.

Íme öt mód, ahogy a háború megváltoztatta az életünket.

Visszatért a háború Európába

Három hónappal az invázió előtt Boris Johnson akkori brit miniszterelnök gúnyolódott azon, hogy a brit hadseregnek több nehézfegyverre lenne szüksége. „A régi elképzelések, miszerint nagy tankcsatákat vívunk az európai földeken, idejétmúltak” – mondta.

Johnson most azt szorgalmazza, hogy az Egyesült Királyság küldjön több harckocsit, ezzel is segítve Ukrajnának visszaverni az orosz erőket.

Az új technológiák, például a műholdak és a drónok szerepe ellenére ez a XXI. századi konfliktus sok tekintetben hasonlít egy XX. századira. A kelet-ukrajnai Donbászi területen folyó harcok hétköznapi valósága brutális küzdelem sárral, lövészárkokkal és az első világháború húsdarálójára emlékeztető véres és frontális gyalogsági támadásokkal.

A konfliktus új fegyverkezési versenyt indított el, amely egyes elemzők szerint a harmincas évek második világháborúra való felkészülését idézi. Oroszország több százezer sorkatonát mozgósított, és célja, hogy hadseregét egymilliósról másfél milliósra növelje. Az Egyesült Államok felgyorsította a fegyvergyártást, hogy pótolja az Ukrajnába szállított készleteket. Franciaország 2030-ig egyharmadával tervezi növelni a katonai kiadásokat, míg Németország ejtette a sokáig fenntartott tilalmat, miszerint nem exportál fegyvert konfliktusövezetekbe, és rakétákat és harckocsikat szállított Ukrajnába.

A háború előtt sok megfigyelő azt feltételezte, hogy a katonai erők a fejlettebb technológia és a kiberhadviselés felé mozdulnak el, és kevésbé támaszkodnak majd a tankokra vagy a tüzérségre – emlékeztet Patrick Bury, a Bathi Egyetem biztonsági főelőadója.

Ukrajnában azonban a fegyver és a lőszer a legfontosabb.

„Legalábbis egyelőre azt látjuk, hogy Ukrajnában a hagyományos hadviselés – állam az állam ellen – tért vissza” – mondta Bury...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.