2017. október 6., péntek

NAGYON IS LEHETSÉGES A KELET-NYUGATI SZAKADÁS AZ EU-BAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.06.


- A Bloomberg azt tanácsolja az üzletembereknek, hogy alaposan mérlegeljék kelet-európai befektetési terveiket, mert a térség leválhat az unióról

- Ha rosszabbra fordulnak a gazdasági feltételek, bajba kerülhet a magyar politika - mondja a Fitch

- Csányi Sándor szerint a magyar vezetés nem akar kimaradni a mag-Európából, ezért gyorsabban átveheti az eurót, mint ahogy mondja

Bloomberg

A hírügynökség főszerkesztője úgy látja, hogy a Brexit után könnyen újabb szakadás következhet be az EU-ban, ezúttal a Kelet és Nyugat között, mert annyi düh halmozódott fel, illetve túlságosan is befolyásolják az események menetét a rövidtávú politikai manőverek. Az ellentétek az unió magja, a régi demokráciák, illetve a populista keleti, tekintélyelvű vezetők között húzódnak. Utóbbiak nem szeretik Brüsszelt. A vita a politikai szabadságról és a nemzeti szuverenitásról szó. A csehek pár napon belül valószínűleg kapnak egy trumpi kormányfőt, bár Babis sok tekintetben különb az amerikai elnöknél. De határozottan ellenzi Macron tervét az integráció megújítására, illetve hogy a Bizottság beavatkozzon a térségben. Vagyis várhatóan összeáll Orbánnal és Kaczynskival az autoriter keleti végeken.

Az úttörő Orbán volt a régióban. Sokkal diplomatikusabb, mint a lengyel vezető, de szintén azzal vádolják, hogy gátolja az igazságszolgáltatást, illetve bemocskolja az ellenfeleit, ideértve az uniót. Jelenleg közpénzből fejt ki propagandát a „Soros-terv” ellen, ezzel együtt okosabb lengyel tanítványánál. Mindig időben visszavonul, mielőtt Brüsszel akcióba lépne. Előreláthatólag simán nyer tavasszal. A térségben érintett üzletemberek kizárják az uniós szakadás esélyét. Arra hivatkoznak, hogy Orbán és Babis pragmatista, tudják, meddig mehetnek el. A gazdasági szereplők abban is bíznak, hogy Németország nem kívánja megbontani a kapcsolatokat egy olyan régióval, amely teljesen beépült a gazdaságába.

Csakhogy a hasonló észérvek hiábavalónak bizonyultak a brit népszavazás előtt is. Azon kívül két valaki nagyon is beleszólhat a fejleményekbe. Az egyik a francia elnök, akinek elege van a keleti jogsértésekből, a normák megszegéséből. További tényező részéről, hogy a franciák aligha sírnának, ha a magyarok kevesebb uniós pénzt kapnának. A másik Kaczynski, aki szeszélyes, paranoid, az ország tragikus történelmének megszállottja. Orbánhoz és Babishoz hasonlóan ő is élesen ellenzi, hogy további jogköröket adjanak át Brüsszelnek, vagy hogy táguljon a szakadék az euróövezet, illetve a Kelet között. Európa azonban vele sokkal nehezebben tud üzletet kötni, mint a másik kettővel. És mi van akkor, ha az EU további büntetéseket szab ki? Vagy ha a lengyelek megtorpedózzák Macron programját? Bár a jelek nem a szétválásra utalnak, az üzletemberek bolondok, ha nem mérlegelnek minden lehetőséget, és ami ebben az esetben kirajzolódik, az bizony ijesztő.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.