2019. november 1., péntek

SZAVAZATVÁSÁRLÁS, LÁNCSZAVAZÁS, VOKSTURIZMUS – CSALÁSOK ÉS GYANÚS ESETEK AZ ŐSZI VÁLASZTÁSOKON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2019.11.01.


Kis mértékben, helyi szinten befolyásolhatják a választások eredményét a szavazatvásárlások, láncszavazások és más, törvénytelen praktikák, ezekre az őszi önkormányzati választáson is volt példa. Országos szintű, központilag szervezett csalást a jelenlegi rendszerben aligha lehetne végrehajtani, de a kisebb léptékű trükköket a számlálóbiztosok nehezen tudják kiszűrni.

Számos tévhit él arról, hogyan csalhatják el a választásokat valamelyik politikai oldal emberei – legendák keringenek az eltűnő tintáról, szavazólapok meghamisításáról a számlálás során, vagy a választási szerverekre felkerülő adatok manipulálásáról. Valójában a már leadott szavazatokkal nehéz lenne trükközni – bár idén erre is volt példa, ki is derült a szabálytalanság.

A szavazókörökbe és a választási bizottságokba küldött civil és pártdelegált számlálók viszonylag hatékonyan tudják ellenőrizni egymás munkáját, azonban arra alig van rálátásuk, mi történik a szavazókörökön kívül. A legtöbb csalást, a szavazatvásárlásos, láncszavazásos eseteket pedig legfeljebb az utcán lehet leleplezni.

Az idei önkormányzati választásokon több településen is történtek szabálytalanságok, ami miatt van, ahol meg kell ismételni a választást. A legtöbbször szavazatvásárlás, láncszavazás, választók szállítása merült fel, egy esetben pedig a szavazatszámláló bizottság egy tagja manipulálhatta az eredményt.
Hogyan történhet csalás?

A választási csalásokat alapvetően két csoportba sorolhatjuk, az elsőbe tartoznak azok a jogsértések, amiket a számlálásáért felelős szervezet tagjai követhetnek el. A második csoportba pedig azokat a szabálytalanságokat sorolhatjuk, amelyeket harmadik fél (például egy jelölt aktivistája, vagy maga a jelölt) követ el, gyakran az által, hogy valamilyen módon nyomást gyakorol a választópolgárokra.

A választási csalás legszélsőségesebb formája az eredmény meghamisítása, vagyis, hogy a szavazatokat számláló szervezet egyszerűen hamis számokat közöl. Ennek egy fokkal kifinomultabb, szintén a szavazatszámlálók által elkövethető változata a leadott szavazólapok manipulálása, például szavazatok érvénytelenné tétele, eltüntetése vagy módosítása. Ha választási csalásról van szó, a legtöbben ilyesmikre gondolnak, azonban a magyarországi választási rendszerben nem igazán lenne lehetőség ennyire durva manipulációra, lebukás nélkül.

A 2018-as országgyűlési választáson nagy vihart kavart a valasztas.hu szervereinek leállása, sokan úgy gondolták, a leállás alatt a Nemzeti Választási Iroda emberei átírták az eredményt úgy, hogy az a Fidesznek kedvezzen. Valójában, ha így lett volna, hamar kiderült volna a csalás, hiszen a szavazóhelyiségekben dolgozó szavazatszámláló delegáltak – köztük civil ellenőrök és az ellenzéki pártok által delegált tagok – tisztában vannak azzal, hogy az adott körzetben ki hány szavazatot kapott, az eredményről hivatalos jegyzőkönyvet is kapnak. Gyorsan kiderülne tehát, ha valamelyik választókerületről hamis eredményeket közölne az országos választási iroda...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.