2022. február 22., kedd

MENNYIT ÉR A SZAVAZATOD?

TELEX
Szerző: CSÓKA ENDRE
2022.02.22.


A magyar választási rendszer egyenlőtlen és torz: vannak szavazatok, amik a végső eredmény szempontjából teljesen értéktelenek, de olyanok is, amelyek tíz-hússzoros súllyal esnek a latba. Matematikus segítségével elemezzük ki, kinek mennyit ér a voksa, és van-e értelme a taktikai szavazásnak
.

Szögezzük le az elején: egyáltalán nem tartom jónak, hogy Magyarországon és sok más országban olyan a választási rendszer, ami taktikázásra ösztönöz. De sajnos a választási rendszereket legtöbbször olyan politikusok írják, akik egyáltalán nem értenek hozzá, és csak akkor bíznak meg szakértőket, amikor az a feladat, hogy minél részrehajlóbb választási rendszert alkossanak, minél kevésbé feltűnő trükkökkel. Mindenesetre most már adott a választási rendszer, ehhez kell alkalmazkodni. És aki nem alkalmazkodik, annak a szavazata kevesebbet érhet.

Négy évvel ezelőtt részletesen levezettem, hogy mindenkinek a saját preferenciái fényében hogyan érdemes szavaznia. Ezért ebben a cikkben az akkori megállapításokat alkalmazzuk a mostani helyzetre. Előbb az eredmények következnek röviden, aztán a részletek, és a magyarázat hosszabban.

- Az egyéni szavazat a legértékesebb (ahol konkrét személyekre szavazunk) a Fidesz és az Ellenzéki Szövetség egyéni jelöltjei számára. Mindenki másnak majdnem értéktelen. Ez különösen igaz a szoros választókörzetekben.

- A listás szavazat (vagyis amikor pártra és nem személyre szavazunk) viszont értékes minden bejutásra esélyes pártnak, tehát a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom számára is – sőt, a Kutyapártnak több mint kétszer olyan értékes lehet...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.