2022. augusztus 12., péntek

A TŰZIFARENDELET ÚGY VESZÉLYEZTETI A PÓTOLHATATLAN TERMÉSZETI ÉRTÉKEKET, HOGY NEM ENYHÍT AZ ENERGIAVÁLSÁGON

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.08.12.


„Az 500 ezer hektár akácost kellene hasznosítani tűzifaként, nem a védett erdőket” – jelentette ki a Másfélfok klímapolitikai szakportál csütörtöki háttérbeszélgetésen Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője. Az Orbán-kabinet augusztus 5-től hatályos kormányrendelete azonban nem csak a 2 millió hektáros magyarországi erdőterület 27 százalékát kitevő akácosokra vonatkozik: az összes magyarországi erdőben felfüggesztette a legális fakitermelésre vonatkozó korábbi természetvédelmi és erdészeti jogszabályokat, ráadásul határozatlan ideig.

A megnövekedett tűzifaigény biztosításával indokolt rendelet hatálya kiterjed a védett erdőkre is, amik az összterület 40 százalékát teszik ki, és részben az Európai Unió Natura 2000 hálózatához, részben a nemzeti parkok igazgatóságaihoz tartoznak. Az ilyen erdőkben tehát jelenleg nincs törvényi akadálya a természetvédelmi szempontból kifejezetten káros tarvágásnak, annak a kitermelési módszernek, amely pár nap alatt több hektárnyi egybefüggő területen alakítja át radikálisan az életfeltételeket, komoly, többnyire évtizedek alatt gyógyuló vagy épp gyógyíthatatlan sebet ejtve az adott erdei ökoszisztémán.

Bár ilyen drasztikus beavatkozásra még 2018-ban is akadt példa a Bükki Nemzeti Park területén álló Tar-kő nevű hegy közelében, Gálhidy szerint egyre inkább terjed a jelenleg az erdőterületek 1 százalékán művelt, hivatalosan örökerdő üzemmódnak nevezett szálalásos módszer, amikor csak-egy vágásérett példányt emelnek ki a növénytársulásból, minimális bolygatás mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.