2023. február 7., kedd

A RASSZIZMUST NEM LEHET PUSZTÁN ÉSZÉRVEKKEL LEGYŐZNI, AZ ÉRZELMEKET IS BE KELL VETNI

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2023.02.07.


Hogyan lehet csökkenteni a többségi társadalom előítéleteit, és mitől tudnak eltűnni a rasszokról alkotott, tudományosan nem igazolható sztereotípiák? Genetikus, szociálpszichológus, terepmunkás, érzékenyítő tréner a megoldás nyomában.


„Egyszer interjút készítettem egy parapszichológussal, aki a természetfeletti jelenségeket próbálta tudományosan megmagyarázni, és aki sok éven át szellemekben hívő embereknek szervezett kísértetvadász kirándulásokat kísértetjárta házakhoz és más hátborzongató helyekhez. Ez idő alatt persze egyetlen kísértetet sem látott és én azon gondolkodtam, vajon mikortól lehet azt mondani, hogy »kerestem, kerestem, de semmmilyen bizonyítékot nem találtam a szellemek létezésére«" – írja Adam Rutherford brit genetikus a Hogyan vitázz egy rasszistával című, 2020-ban megjelent könyvében.

A szerző nem véletlenül idézte fel a könyvben ezt az emlékét: ugyanezt gondolja azokról, akik ragaszkodnak a faji különbségek biológiai magyarázatához, és akiket szerinte jobban érdekel a rasszizmus, mint a tudomány. „Azt, hogy az elavult faji kategóriák a biológiában gyökereznek, nemcsak a nyíltan rasszisták, hanem sokszor a jó szándékú emberek is így gondolják, akiknek a kulturális-történelmi beidegződések miatt vannak olyan nézeteik, amelyeket a humángenetika egyáltalán nem támaszt alá: a feketék sportsikereinek semmi köze a származáshoz, a kelet-ázsiai diákok eleve nem jobbak matekból és a zsidók sem genetikusan bánnak jól a pénzzel” – írja a Rutherford ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.