2018. december 28., péntek

JÓZSI EGY PRIMITÍV BAROM, DE EBBEN NAGYON JÓ

INDEX
Szerző: SZABÓ EMESE
2018.12.28.


A lányt januárban hozták haza, de sokáig beszélni is képtelen volt, hónapokig kellett dolgozni azért, hogy egyáltalán meg tudjon szólalni. A durvább esetek közé tartozik, de így néz ki egy ember, aki emberkereskedelem áldozatává vált, miközben az érintetteteket segítő rendszer erős hiányosságokkal küzd.

Az Európai Bizottság december elején tette közzé emberkereskedelemről szóló jelentését, amelyből kiderült, az áldozatok számát tekintve Magyarország az élen jár: Románia, Hollandia, Lengyelország és Bulgária mellett benne van a top 5-ben. A rangsor ráadásul mit sem változott, a bizottság 2010-2012-es első jelentésében is ezen országok voltak a legérintettebbek.

A dokumentum rámutat arra is, hogy továbbra is a szexuális kizsákmányolást célzó emberkereskedelem a legelterjedtebb, átlagosan az esetek 56 százaléka ilyen. A szórás ugyanakkor hatalmas: nálunk ez az arány

96 SZÁZALÉKOS,

amivel ebben is a top ötben vagyunk, csak épp itt Szlovénia, Észtország, Horvátország és Dánia mellett. De hogy ne csak százalékokról beszéljünk: a jelentés szerint évente 400-500 magyar áldozatot regisztrálnak. Ténylegesen emberkereskedelemként viszont csak elvétve kerülnek be az esetek a hazai statisztikákba: a Belügyminisztérium koordinációs és statisztikai osztályának adatbázisa 2013 és 2018 között mindössze 34 olyan bűncselekményt rögzít, amely kimeríti az emberkereskedelem büntető-törvénykönyvi fogalomkörét.

Sok ezer áldozat

A különbségek azért ilyen nagyok, mert a legtöbb eljárás valamilyen kísérő bűncselekmény miatt indul, és úgy is kerül be a statisztikákba. Ilyen például a kerítés, a személyes szabadság korlátozása, a garázdaság, a súlyos vagy a könnyű testi sértés, a gyerekprostitúció vagy a gyerekpornográfia, aminek szintén magas az esetszáma. "Az emberkereskedelem tényállását nagyon nehéz bizonyítani, rengeteg dolgot kell hozzá igazolni, ami rendszerint nem jön össze. Az áldozatok például eleve ritkán tesznek vallomást, ami rontja az esélyeket" – mondja Lehel Balázs, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) hazai irodavezetője...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.