2018. december 28., péntek

RABSZOLGATÖRVÉNY: MOST IS ORRVÉRZÉSIG DOLGOZNAK, JANUÁRTÓL MÉG ROSSZABB LESZ

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.12.28.


Folyamatosan 6 napozunk – állítja a Henkel körösladányi gyárából egyik olvasónk, aki arról számolt be, hogy már a rabszolgatörvény januári életbe lépése előtt is agyondolgozzák magukat, bőven vannak 12 órás munkanapok, akár éjszakás műszakban is. A mosó- és tisztítószergyártónál számára így nem hoz sok újat az a megállapodás, amely alapján akár heti 68 óra is lehet a munkaidőplafon. A Portfolio.hu adta hírül elsőként a csúcstartónak kikiáltott cég nevét, és közölte, hogy a körösladányi Henkelnél ebben, vagyis 68 órás munkahét lehetőségében állapodtak meg a helyi dolgozói érdekképviselettel, a Henkel Munkás Érdekvédelmi Egyesülettel.

Kerestük az érdekképviseletet, milyen megfontolásból vállalták be a heti 68 órás munkaidőt, de karácsony után nem értünk el senkit a gyár központi számán.

Mint korábban megírtuk, a rabszolgatörvény megnyitja annak a lehetőségét, hogy a jelenlegi évi legfeljebb 250 – illetve kollektív szerződés esetén 300 – óránál több, akár 400 óra túlórát rendelhessen el a munkáltató. Valamint azt is, hogy a munkaidőkeret 3 év legyen – ezt értelmezik sokan úgy, hogy a túlórapénzt három évvel elcsúsztatva fizetnék ki.

Eddigi cikkeinkben arról írtunk, hogy a 400 órás limit alkalmazása például úgy is lehetséges, hogy 50 héten keresztül 6 napos munkahetet alkalmaznak, minden hét végéből egy napot munkanappá tesznek. Leegyszerűsítve: megszűnik a szabad szombat.

De számos más variáció képzelhető el, a körösladányi heti 68 óra mellett leginkább 5 darab 12 órás és egy 8 órás munkanap, amit a törvény szerint követnie kell egy pihenőnapnak.

Az is kiderült, hogy a Henkel nem ment el a falig, a 68 órás munkahéttel és a három hónapos munkaidőkerettel nem használta ki maradéktalanul a munkatörvénykönyv adta lehetőségeket, a munkavállalók érdekében több védelmi pontot is beépítettek, úgymint:
- a 12 órás munkanapok számának maximum heti 5-re korlátozása,
- a minden hónapban szombatot és vasárnapot magába foglaló, két egybefüggő pihenőnap biztosítása,
- a munkaszüneti napok előtti éjszakai műszakok kizárása,
- a munkaidőkeret három hónapra való korlátozása a törvény szerinti maximum 1 éves munkaidőkerethez képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.