2019. május 15., szerda

DIGITÁLIS DIKTATÚRA FELÉ MEGY ORBÁN-REZSIM

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2019.05.15. 



Vajon a demokrácia alternatívája egyfajta techno-tekintélyelvű egypártrendszer lenne? Számos ország ilyen digitális diktatúra felé halad – így például Kína, Szingapúr vagy Észak-Korea, és hamarosan csatlakozhat hozzájuk Magyarország is – erről cikkezik a Der Standard. Az írás szerint azonban világszinten a játszma még nem dőlt el, ha van elég elkötelezett polgár, lehet még demokratikus a digitális jövő.

Milyen esélyei vannak a demokráciának a mesterséges értelem korszakában? Erre a kérdésre próbál választ adni Daniel Dettling, a Jövőpolitikai Intézet elnevezésű, berlini és bécsi székhelyű elemző műhely tudományos munkatársa, az osztrák Der Standard hasábjain megjelent cikkében, amely címében azt állítja, hogy a demokrácia olyan technológia, aminek igenis van jövője, szemben azokkal a nézetekkel, amelyek elavult dolognak tekintik a demokráciát.

Techno-tekintélyelvű irányba megyünk

A szerző szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják: a digitális átalakulás és a mesterséges intelligencia nem csupán abban a kívánatos irányban alakítja át a társadalmat, amely a hatalom decentralizálása felé vezet, hanem ellenkező előjellel is: kialakult a platformok oligarchiája.

Vajon a demokrácia alternatívája egyfajta techno-tekintélyelvű egypártrendszer lenne? Számos ország ilyen digitális diktatúra felé halad – így például Kína, Thaiföld, Szingapúr, Észak-Korea. Ezekhez az országokhoz Dettling szerint hamarosan csatlakozhat néhány afrikai ország, továbbá Törökország, Oroszország, valamint – igen, Magyarország.


Game is not over

A játszma azonban – véli a szerző – még nem dőlt el. Van választásunk, kifejleszthetünk olyan rendszereket, amelyek a kormányzatokat teszik ellenőrizhetővé a polgárok szolgálatában. Nem csak annak van esélye, hogy az államokat és a vállalkozásokat szolgáló rendszerek vonnak felügyelet alá minket, polgárokat, illetve fogyasztókat, mint például ahogyan az Kínában egyre nagyobb mértékben történik.

Daniel Dettling szerint a következő trendek játszhatnak döntő szerepet az elkövetkező időben. Először is a digitális mozgósítás. Ez alatt azt kell érteni, hogy létrejönnek elkötelezett polgárok hálózatai és mozgalmai, amelyek meghatározott témákra és projektekre összpontosítanak.

A politika egyre inkább ilyen projektek körül és egyre kevésbé a pártok körül szerveződik majd. Mindehhez szükség van olyan, közvetlen hálózatalkotó eszközökre – algoritmusokra és applikációkra –, amelyek mintegy összehozzák egymással a projekteket és az embereket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.