2019. május 15., szerda

PALKOVICS MÉG A NYÁRI SZÜNET ELŐTT BEDARÁLTATNÁ AZ MTA-T A TÖRVÉNYHOZÁSSAL

INDEX
Szerző: JÁVOR BENCE
2019.05.14.


...ha törik, ha szakad, a kormány tartja magát a tavaszi jogalkotási programjában eltervezett ütemezéshez, ami szerint az ITM-nek május 27-ig kell javaslatot tennie a kutatási, fejlesztési és innovációs törvény átalakításáról, a törvénymódosítások elfogadásának határidejét pedig “júniusban” szabták meg.

A kormány egyébként már március elején áldását adta az akadémia új működési modelljére és finanszírozási rendszerére, még mielőtt Palkovics László és Lovász László akadémiai elnök aláírta volna az átalakításról szóló szándéknyilatkozatot. Ezért kellett az MTA elnökének “tudomásul vennie” a kutatóhálózat leválasztását, amiről később Lovász azt nyilatkozta, hogy megzsarolta a miniszter, amit Palkovics László visszautasított.

Az MTA múlt pénteki közgyűlésén elsöprő többséggel utasították el a kutatóintézeteinek kiszervezését. Palkovicsot azonban ez egyáltalán nem befolyásolta, a miniszter javaslata továbbra sem engedné az MTA-nak, hogy megtartsa kutatóintézet-hálózatát, illetve a majdani leválasztott intézet-hálózat irányításáért felelős testületben is csökkentené a tudomány képviselőinek arányát a kormány delegáltjaival szemben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.