2020. augusztus 16., vasárnap

ORBÁNÉK 225 MILLIÁRD FORINTÉRT AMERIKAI MAGÁN HADIIPARI CÉGEKNÉL VÁSÁROLNAK BE

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.08.16.


Nagy nemzetközi visszhangot váltott ki a magunk mögött hagyott héten a Budapesten bejelentett magyar-amerikai giga fegyverüzlet: kis túlzással az egész világ beszámolt az egy milliárd dollár értékű rakétavásárlási szándéknyilatkozatról. Ezekből a beszámolókból több információt tudunk kiszűrni, mint amennyit a magyar kormány hajlandó csepegtetni a cechet valójában álló magyar adófizetőknek. Például azt is megtudhatjuk, hogy maga a rakétaüzlet 230 millió dollárnyi, a maradék pénzt a magyarok az eladó amerikai hadiipari céggel közvetlenül kialkudott és kötött megállapodás keretében költik el. Ennek fényében, talán nem is olyan véletlen, hogy Orbánék még a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának sem számoltak be a részletekről, beleértve az előzményeket, azt, hogy mit és pontosan mennyiért vásárolnak, illetve, milyen kiegészítő beruházásokat terveznek a szeptember végéig véglegesítendő üzlet keretében. Emlékszünk még az Orbánék korábbi giga hadiipari üzletére, a Gripen-ügyletet máig kísérő gyanúra.

„Egymilliárd dollár nagyon sok pénz, miért nem lehetséges durván 300 milliárd forintért csak rakétákat venni” – szögezte le az Egyenes beszédben Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa. Mint mondta, a fejlett középhatótávolságú levegő-levegő rakéták (amilyenek egyébként a Gripeneken is vannak) nem kerülnek annyiba. Hozzátette, hogy egész egyszerűen nem lehet tudni, hogy mit vásárolunk, „közben ugyanis azt is hallom, hogy valami mást veszünk, de nem tudjuk, hogy mit... azt is hallom, hogy bizonyos légvédelmi komponenseket is”. Vadai a totális átláthatatlanságot bírálta („ha a hadsereget modernizálják, azzal nincs probléma, azzal van, hogy 2018 óta töretlen gyakorlatként teljesen átláthatatlanok ezek a beszerzések, pedig ha valami érzékeny beszerzésnek számít, akkor éppen a fegyverbeszerzések azok”. Hozzátette: „előzetesen kellett volna a nizottságot tájékoztatni arról, hogy milyen volt a beszerzés folyamata, milyen beruházások jönnek mellé, hogy fogjuk ütemezni, stb.”.

Vadai is utalt rá, de sokan emlékezünk még az 1998 és 2002 közötti első Orbán-kormány Grippen-beszerzésére, amit máig körbeleng a korrupció gyanúja. S egyébként nem csak Magyarországon...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.