2022. április 1., péntek

ORBÁN VIKTOR NEM ILYEN PUTYINT AKART

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.04.01.


Bizonyára áprilisi tréfaként értelmezte volna Orbán Viktor, ha valaki egy éve azt mondja neki, hogy a parlamenti választás kampányát éppen Vlagyimir Putyin teszi számára nehézzé. Pedig így történt, és a kormányfő viselkedésén látszott is a zavarodottság. Bár nem jött jól neki, hogy a korábban eltervezett kampánystratégiát ki kellett hajítania az ablakon, és kényszerből egy teljesen új narratívát kellett összedobnia a stábjának, de van rá esély, hogy a vészforgatókönyv meghozza számára a kívánt eredményt. Ugyanakkor a Putyin által teremtett helyzetben nem egyszerűen pávatáncot kellett lejtenie, de mindezt egy szakadék fölött egy kötélen egyensúlyozva kellett megtennie.


Csak azok nem értik, miért olyan fontos a szimpatizánsok táborának egyben tartása Orbán Viktor számára, akik nem ismerik a kormányfő gondolkodásának legfontosabb elemeit. Az egyik ilyen, hogy a mintegy kétmilliós szavazótáborát egy hadseregként irányítja, amit bármikor be lehet vetni az ellenség ellen. A harci morál fenntartása ebben a seregben a választások idején a legfontosabb, hiszen ilyenkor mindennél nagyobb jelentősége van annak, hogy elszántak legyenek a szavazóik. Ha bármiféle kétely felmerül ilyenkor a szimpatizánsokban, megbomolhat az egység, lemorzsolódhat néhány százezer szavazó, és máris veszélybe kerül a Fidesz újabb négyéves kormányzása.

Ezért kell egy egyszerű, világos és erőteljes narratíva, amit a párt propagandistái minden rendelkezésükre álló eszközzel sulykolnak a hívek tudatába. Az üzenetek egyértelműek, ugyanakkor mindig ellentétben állnak azzal, amit szerintük az ellenzék gondol ugyanarról a témáról. Így például, ha az ellenzék a nyugati szövetségesek iránti elkötelezettségünk szükségességét hirdeti, akkor egyértelmű, hogy a keleti orientáció fontosságát harsogja a kormánymédia. Ez a stratégia jól is működött mindaddig, amíg Putyin csapatai meg nem támadták Ukrajnát, ami hirtelen zavarossá tette a Fidesz híveiben azt a képet, amit addig Oroszországról vallottak.

Orbán Viktor harmadik utas politikájának alapja az, hogy sem gazdaságilag, sem ideológiailag nem távolodhatunk el olyan fontos világpolitikai szereplőktől, mint Kína vagy Oroszország, hiszen számos előnyünk származhat abból, ha kiaknázzuk a keleti autokráciákban rejlő lehetőségeket. Orbán nem csupán energiahordozókkal és infrastrukturális fejlesztésekkel üzletel, hanem ideológiákkal is (Fudan Egyetem, CEU elüldözése, letelepedési kötvények stb.), így a hívek számára közvetített üzenetekben megjelenik az erős vezér fontossága, valamint az egység megőrzésének szükségessége. (Lásd: Békemenet)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.