2022. június 20., hétfő

TÚLJÁRTAK EMMANUEL MACRON ESZÉN, DE FRANCIAORSZÁG VESZÍTHETI A LEGNAGYOBBAT A VASÁRNAPI PARLAMENTI VÁLASZTÁSSAL - REFORMOKRA LENNE SZÜKSÉG, EHELYETT LELASSUL A DÖNTÉSHOZATAL FOLYAMATA

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2022.06.20.


„Ugrás az ismeretlenbe” értékelte találóan a Le Figaro a francia parlamenti választás eredményét. Az ötödik köztársaság történetében ugyanis még nem fordult elő, hogy egy megválasztott elnök tömbje az államfőválasztást követően nem szerez abszolút többséget. Maga Élisabeth Borne miniszterelnök is keserűen jegyezte meg, hogy ilyen összetételű parlamentre még nem volt példa, ezért a kabinetnek kompromisszumokat kell kötnie.

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a baloldali radikális Jean-Luc Mélenchon túljárt az elnök eszén, de valójában Franciaországnak okozta ezzel a legnagyobb gondot, mert a baloldali veszélytől tartva az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában sokan Marine Le Pen pártjára, a Nemzeti Tömörülésre adták a voksukat, amely egy híján 90 képviselői helyre tett szert. Soha ennyi képviselője nem volt a szélsőjobbnak a párizsi törvényhozásban.

Az abszolút többséghez a Macron által képviselt Együtt nevű koalíciónak 289 képviselői helyre lett volna szüksége, de ebből csak 246 lett, ami nagyon megnehezíti az államháztartás rendbetétele miatt elengedhetetlen reformok elfogadását. Ha csak egy-két mandátummal maradtak volna el a kormányzástól, biztosan találtak volna néhány „meggyőzhető” honatyát az ellenzék padsoraiból. Így azonban, hogy több mint negyven képviselő támogatására lesz szükség, Macronnak egy sor reformjáról alighanem le kell mondania. A kormány várhatóan elsősorban a jobbközép Republikánusokkal (LR) próbál meg együttműködni, ezt a megoldást javasolta Nicolas Sarkozy köztársasági elnök is, de sokan ellenzik a párton belül az elnök választási szövetségével való bármilyen közösködést. Jellemző, hogy amikor Sarkozy felvetette ezt az ötletét, sokan árulónak minősítették. Sok megválasztott képviselő pedig hétfőn fogadkozott: nem működnek együtt a kormányzati szövetséggel.

Az Együtt számára érdekes partner lehet a szocialista párt. Mélenchon baloldali szövetségét, az Új Népi Ökológiai és Szociális Uniót (Nupes) több más és más ideológiájú párt alkotja. A szocialisták azért mentek bele abba, hogy a közismerten euroszkeptikus Mélenchonnal együtt induljanak a választáson, mert így garantáltnak látták, hogy a parlamentben frakciót alapíthatnak. Ez a számításuk be is jött, de ettől még a Nupes nem egységes tömb. A baloldali koalícióban indult pártvezetők hangsúlyozták is, hogy az együttműködés a voksolásig tart, de az új parlamentben mindegyik tömörülés önálló képviselőcsoportot alakít, vagyis a nagy egység nem tart sokáig, s már közvetlenül a választás előtt is érzékelhetőek voltak repedések a szövetségen belül. Macron tömbje tehát a baloldal Európa-párti képviselőivel is összefoghat, vagy legalábbis kísérletet tehet az együttműködésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.