2022. szeptember 3., szombat

KUNETZ ZSOMBOR: A MAGYAR TÁRSADALOM NAGYON KOMOLY VESZTESE A FIDESZ EGÉSZSÉGÜGYI POLITIKÁJÁNAK

HÍRKLIKK
Szerző: MILEI ILONA
2022.09.02.


Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson tartott beszédében bemutatott egy listát arról, mit tart szükségesnek, hogy Magyarország fejlődése 2030-ra „lokális kivétel" lehessen. A Hírklikk utánanézett, hogy az utóbbi 12 évben hogyan sáfárkodott a kétharmados többség az egyes területek javaival. Sorozatunkból az is kiderül, mi vár Magyarországra a Fidesz – azaz Orbán Viktor – vezette kormány további országlása alatt.


Annak, hogy a kormány az elmúlt 12 év alatt majdnem végig ignorálta – még a Covid-járvány alatt sem vette komolyan – az egészségügyet, a magyar társadalom nagyon komoly vesztese – összegezte a Fidesz egészségügyi politikáját Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő. Hozzátetette: erre az időszakra rányomja a bélyegét a Fidesz káderpolitikája, vagyis a szakma nem fontos, a lojalitás az, ami számít. Nem kell, hogy valaki értsen is ahhoz, amit csinál, az a fontos, hogy lojális legyen.

A magyar egészségügyet 12 éve a Fidesz uralja. Mik azok az átfogó intézkedések, amelyeket meghoztak ezen a területen? Milyen irányba vitték a magyar egészségügyet?

– Azt hiszem, hogy az irányt nem is nagyon kell bemutatnom. Az első komolyabb átfogó intézkedések a központosítás volt, amikor létrejött a GYEMSZI, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet. Ebbe a kórházak beszerzéseit is „beletolták”. Az előbbihez hasonló hatalmas, monumentális intézményeket hoztak létre, amik később megbuktak. Ugyanis főképpen a korrupció, és a Fidesz káderpolitikája miatt tarthatatlan volt a tisztességes fenntartásuk. Egyébként a káderpolitika az, ami az elmúlt 12 évre rányomja a bélyegét, vagyis a szakma nem fontos, a lojalitás az, ami számít. Nem kell, hogy valaki értsen ahhoz, amit csinál, az a fontos, hogy lojális legyen. Azt hiszem, ez megmagyarázza, miért látjuk ma úgy, hogy az egészségügy teljesen összeomlott. Az intézkedések között mindenképpen meg kell még említeni a jogállási törvényt, amelyik rendkívüli módon megosztotta az egészségügyi dolgozókat, hiszen csak az orvosok bérrendezése sikerült...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.