2016. szeptember 14., szerda

GRÉCZY-PARADOXON

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.09.14.


A jogfilozófiából jól ismert a Böckenförde-paradoxon, amelyet Ernst-Wolfgang Böckenförde német alkotmánybíró és katolikus jogfilozófus fogalmazott meg 1976-ban. Eszerint: „A szabad szekularizált állam olyan előfeltételekből él, amelyeket saját maga nem tud garantálni saját szabadságának megkérdőjelezése nélkül.” A tételnek sok vonatkozását lehetne elemezni, egyszer majd erre is visszatérek, de most egyetlen mondanivalóját emelek ki. Böckenförde, mint katolikus tudós végeredményben azt kifogásolja, hogy a liberális demokráciákban olyan előfeltevések vannak, ami nem kedvez a keresztény vallásnak, holott éppen bizonyos keresztény erkölcsi és vallási dogmákra épül.
Ha a keresztény vallás primátusát és egyeduralmát fogadnánk el, akkor fel kellene adni a liberális demokráciáknak, mint a politikai rendszerek egyik főtípusának a liberalizmusát. Ez tényleg így van és ezt sajnos Böckenfördének is tudomásul kell vennie, bármilyen paradox is ez a helyzet. A dolog lényege ugyanis az, hogy ha elfogadjuk a liberális demokráciák azon liberalizmusát, hogy az egyén szabadon választhatja meg azt, hogy milyen vallást részesít előnyben, akkor a keresztény vallás mellett jól meg kell férnie egyéb más vallásnak is. Magyarán: a liberális demokráciákban, éppen e politikai rendszerek alapelveinek folyományaként, a vallások és az egyházak sokszínűségével kell számolni. A liberális demokráciákkal nem egyeztethető össze egyetlen vallás és egyház uralma és egyeduralma.
De ahogyan a liberális demokráciákkal nem egyeztethető össze egyetlen vallás és egyetlen egyház uralma, úgy hasonlóképpen nem egyeztethető össze a belső lényegével a diktatúra léte sem. Nos, ezt az alaptételt nem hajlandó tudomásul venni Gréczy Zsolt sem, amint sok más baloldali és liberális népbutító sem. Nevezett személy több cikkében nevezte diktátornak Orbán Viktort, ami anticipálta azt az előfeltevést, hogy ma itt Magyarországon diktatúra van. Legutóbbi cikkében például ezt írta: „Miközben a diktátor lánya gázüzleteket kötöget, addig rákos betegek gyógyszereit vonják meg, használt tankönyveket kapnak rászoruló diákok.” Persze, én tudom, hogy ezt miért mondta Gréczy, hiszen ő politikus és hivatásának elengedhetetlen részének tekinti a baloldali hívők félrevezetését. Itt most nyilvánvalóan nem Orbán Viktort akarom megvédeni vele szemben, mert a viselt dolgai nem érdemelnek védelmet, hanem azt akarom csupán vázolni, hogy mennyire nincs tisztában sem ő, sem más azzal, hogy milyen paradoxont állítanak. Azt mondják, hogy: a létező liberális demokrácia, amely a hatalommegosztás elvére épül, az diktatúra, ami viszont teljhatalmat feltételez. Ezt a tételt nevezem én Gréczy-paradoxonnnak. Büszke lehet erre, mert egy lapon emlegettem a híres jogtudóssal, vagyis Böckenfördével...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.