2016. szeptember 1., csütörtök

SULIKEZDÉS HATÁRÁTKELŐ MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.09.01.


Ha már Magyarországon immár hagyományosan szeptember elseje az iskolakezdés napja, arra gondoltam, megnézhetnénk, milyen döntéseket kell meghoznia annak, aki külföldön szembesül ezzel a kérdéssel – ebben az esetben is erősen számítok a tapasztalataitokra, és véleményetekre természetesen.

Szóval iskolakezdés. Gyakran stresszhelyzet gyereknek, szülőnek egyaránt, és ez fokozottan igaz akkor, ha a gyerek külföldön kezdi az iskolát, életében először.

Valami azt súgja, hogy a gyereknél talán csak a szülő izgul jobban ilyenkor, különösen azért, mert egy jó vagy rossz élmény hosszú időre meghatározó lehet a gyerek számára.
Így aztán nagyon nem mindegy, milyen döntést hozunk, és persze a döntésünk függ az anyagi helyzetünktől az iskolaválasztás terén is.

Helyi suli vagy nemzetközi iskola?

A kérdés szerintem a legtöbb magyar határátkelő számára nem kérdéses, hiszen kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ne a helyi önkormányzati vagy állami iskolába írassák a gyermeküket.
Érdekes ugyanakkor, hogy az Explat Explorer felmérése szerint még azoknak a szülőknek a harmada (31 százalék) is inkább az állami oktatás mellett dönt, akik megengedhetnék maguknak a nemzetközi magániskolát, és ehhez képest csak 44 százalék választotta a nemzetközi sulit.

Elsősorban persze azoknak érdemes az utóbbi iskolatípust választani, akik nem terveznek hosszabb letelepedést, azaz gyakrabban mozdulnak egyik országból a másikba, mert ezek az iskolák könnyebben átváltható képzést nyújtanak (jellemzően a brit, vagy az észak-amerikai tanrendet követve).

Aki viszont hosszabb távon gondolkodik (vagy nincs annyi pénze, amennyibe egy ilyen iskola kerül – és mi, magyarok, alighanem ilyenek vagyunk), az jobban jár a helyi iskolával.

Ráadásul a helyi sulinak rengeteg (igaz, más típusú) előnye van, például a gyerek könnyebben magába szívja a nyelvet és a helyi kultúrát, olyan barátokat szerez, akik nem költöznek tovább egy-két év múlva (a nemzetközi iskolákban a tanulók fele lecserélődik minden évben), azaz jobban beilleszkedik a társadalomba. A magam részéről én inkább a helyi iskola mellett tenném le a voksot éppen ezen előnyök miatt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.