2016. november 28., hétfő

A BŐNYI LÖVÖLDÖZÉS ERŐSÍTI A FÉLELMEKET A MAGYAR SZÉLSŐJOBB OROSZ KAPCSOLATAI MIATT - LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.28.
 
A bőnyi lövöldözés erősíti a félelmeket a magyar szélsőjobb orosz kapcsolatai miatt, miután a bizonyítékok arra utalnak, hogy Moszkva igyekszik kinevelni a szélsőségeseket.

A gyilkos, Györkös István az egész országban ismert volt fasiszta nézeteiről, de arról jóval kevesebben tudtak, hogy az általa vezetett félkatonai szervezetet sokszoros szálak fűzték az orosz titkosszolgálathoz - írja a Financial Times. Erről Krekó Péter azt mondja, nem feltételezhető, hogy a rendőr megölését az orosz kormány irányította volna, de erős a gyanú, hogy Oroszország támogatta Györköst. Ezt támasztja alá a Nemzetbiztonsági Bizottság jelentése, amely megerősítette, hogy a Nemzeti Arcvonal tagjai nyíltan orosz diplomatákkal, illetve olyanokkal gyakorlatoztak, akik az orosz katonai hírszerzés egyenruháját viselték. Elemzők most azt kérdezik, miért engedte meg a magyar vezetés, hogy orosz ügynökök éveken át zavartalanul együttműködjenek magyar militánsokkal a Nato területén. Bennfentesek szerint a magyar elhárítást azért nem lépett közbe, mert a kormány szoros viszonyt ápol a Kremllel, azon kívül félő volt, hogy gazdasági következményei lesznek bármiféle akciónak. Az Orbán-kabinet ugyanakkor egyetért a szocialista Molnár Zsolttal abban, hogy a bőnyi gyilkosság mögött nem ideológiai okok állnak, és hogy a történtekből nem kell diplomáciai ügyet csinálni.

Daily Telegraph
A vezércikk azt írja a lengyel kormányfő mai londoni látogatása kapcsán, hogy Kelet-Európa nyújtja a reményt, mármint hogy Nagy-Britannia meg tud állapodni az EU-val a kilépésről. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a kulcskérdés az, miként lehet összeegyeztetni brit részről a munkavállalás korlátozását a keleti tagországok polgárai számára, illetve azt, hogy a szigetország továbbra is élvezze az egységes piac előnyeit. A vitában az egyik kulcstényező éppen Beata Szydlo, mivel annyi lengyel dolgozik az Egyesült Királyságban. Márpedig Varsónak – más kelet-európai államokkal együtt – kétségei vannak az unió antidemokratikus vonásai miatt. Vagyis a mindenek feletti összefogás francia és német hívei nem képviselik az egész közösséget. Csak akkor lehet egyezségre jutni a Brexit ügyében a kölcsönös előnyök alapján, ha mindkét oldal jó indulatot tanúsít. Nem szabad büntetni a briteket a kiválás miatt.

Guardian
A hagyományos jobboldal hangját egyre inkább elnyomják a szélsőjobb demagóg és gonosz erői. Trumppal, a Brexittel, a populizmus általános megerősödésével nyugaton válságba jutott a konzervativizmus. Magyarországtól kezdve immár az Egyesült Államokig, mindenütt nyeregbe kerülnek a populisták, akik megvetik a liberális demokrácia fékeit és ellensúlyait, és nem hagynak kétséget afelől, hogy ragaszkodnak a hatalomhoz. A jobboldal ugyanakkor megtanulta a leendő amerikai elnöktől, hogy meg lehet törni még a régi tabukat is, ideértve fajok és vallások gyalázását, az alkotmányos rend elleni támadást, a választók még meg is jutalmazzák érte őket. A lényeg immár a „nép akarata”, és aki nem tartozik bele a népbe, abból könnyen lehet ellenség. A tekintélyelvű populisták mindenütt a populizmust használják, hogy üssék az ellenfeleket. Aki szembeszáll a populistákkal, akár a politikában, akár a sajtóban, akár az igazságszolgáltatásban, az nem lehet legitim. Azon kívül hogyan is veszíthetnek a „nép felkent képviselői”, ha csak úgy nem, hogy amásik oldal elcsalja a választásokat. Kár sok szót vesztegetni arra, hogy a populisták a legdöbbenetesebb képmutatók.


A mai és az egykori (értsd: fasiszta) tekintélyelvűségben közös, hogy a nép akarata létezhet a választott képviselők nézeteitől függetlenül is, sőt gyakran attól élesen eltérően is. De azért a liberális demokrácia, valamint a ragályos rasszizmus ellenére, a mai populizmus messze nem azonos fasizmussal. Követői lehetővé teszik a tisztes választásokat, bár a magyaroknál és a lengyeleknél igencsak megnehezítik az ellenzék dolgát. Lehet, hogy idővel korlátozzák a szavazójogot, de az európai populisták senkit sem dugnak börtönbe, noha ez csekély vigasz. Viszont nem kívánják a döntéshozatalt a nép kezébe adni. Sőt, inkább igyekeznek távol tartani az embereket a politikától. Elég ha a tömegek egyszer hatalomra segítik őket...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.