2016. december 17., szombat

"HA A MÉLTÓSÁGOD ELVESZÍTED, NEKED ANNYI" - ÉN, DANIEL BLAKE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DÓSMARIANN
2016.12.17.


Nagyon kevesen tudják olyan szépen, annyi tisztelettel ábrázolni a társadalom peremére szorítottak mindennapi megpróbáltatásait, a méltóságért folytatott harcukat, mint Ken Loach. A brit rendező legújabb filmje, a Cannes-i Arany Pálmát elnyerő Én, Daniel Blake is épp annyira szól az elnyomó társadalmi rendszerek fogaskerekei között őrlődő emberekről, túlélésért folytatott küzdelmükről, mint az ő egymás iránti szolidaritásukról és arról, ahogy a megaláztatások közepette próbálják megőrizni a méltóságukat és megélni az emberi élet mindennapi szépségeit.

A film főhőse, Daniel Blake, egy szívroham következtében átmenetileg munkaképtelenné válik, legalábbis az orvosa szerint. A munkanélküli járadékot ilyen esetekben folyósítani hivatott hatóság azonban másként gondolja, és miután Daniel igennel válaszol szinte az összes olyan kérdésre, mint hogy “Tud 50 métert gyalogolni?” vagy “Fel tudja emelni a karját, mintha be szeretne nyúlni a zsebébe?”, visszautasítják a járadék iránti kérelmét.
A munkaképességi felülvizsgálat során a bűvös 40%-ot épphogy 1-2% híján el nem érő, itthoni tömegeknek biztosan nem kell magyarázni azt a tehetetlen dühöt, amit Daniel érez az interjú során, amikor a sablon kérdésekre adott válaszokon kívül semmit nem tehet vagy mondhat, ami érdemben befolyásolhatná az ügyét. De Daniel nem hagyja annyiban, fellebbezést nyújt be, és ezzel kezdetét veszi az a hónapokig tartó küzdelem, ami tűpontosan mutatja be a rendszert, amit a rendező szerint “épp arra hoztak létre, hogy megalázza és szenvedésre kárhoztassa a szegénységben élőket és az arcukba vágja, hogy a szegénységük az ő hibájuk.” Eközben Daniel a munkaügyi központban megismerkedik Katie-vel, aki egyedül neveli két kisgyerekét. Innentől kettejük mindennapi küzdelmein keresztül láthatunk bele a rendszer működésébe, és Katie tapasztalatain keresztül azt is megérthetjük, hogy nőként, egyedülálló anyaként viselve a szegénység terheit, az elnyomás milyen további formáival kell szembesülni... 

16 megjegyzés:

  1. 2010-et az UNESCO a szegénység évének nyilvánította. Szobolits Béla dokumentumfilmje a szegénységet három különbözõ szempontból vizsgálja. Az elsõ tétel (Szegénység) a Pesterzsébeten élõ ötgyermekes Szeles család mindennapi küzdelmét mutatja meg a forintokkal, a gyermekek boldogulásáért. A második tétel (Mélyszegénység) a munka nélkül tengõdõ, ingyenkonyhák elõtt sorakozó emberek reménytelen helyzetérõl ad képet. A harmadik tételben (Összegzés húsz év után) Tamás Gáspár Miklós olvassa föl megrázó, drámai írását.

    A szegénységről három tételben

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.