2017. április 5., szerda

MAGYARORSZÁG NEM ORSZÁG

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2017.04.04.


Még talán élnek néhányan akik emlékeznek a két világháború közti korszak refrénjére, mások pedig talán tankönyvekben olvasták: csonka Magyarország nem ország, nagy Magyarország mennyország. Amiután kedd reggel – a magyar rektorok és a magyar tudományos szektor teljes mellőzésével – a parlament Fidesz többsége megszavazta a Lex CEU-t, Magyarország végképp lesüllyedt a primitív banánköztársaságok szintjére.

Komoly országban olyan nem fordul elő, hogy az érintett szektor és szakma teljes kizárásval alkotnak törvényt kevesebb mint egy hét leforgása alatt, ráadásul egyetlen intézmény ellen és azért, mert annak az intézménynek az alapítója persona non grata a kormány számára. Komoly országban olyan nem fordul elő, hogy egy 26 éve működő egyetem ellen úgy alkotnak törvényt, hogy annak feltételei bizonyosan nem teljesíthetők az adott időkereten belül és a későbbiekben sem. A Közép Európai Egyetem (a CEU) ugyanis 2018. január 1-től már nem fogadhat be új hallgatót, amennyiben ez év szeptemberéig nem köt egyezményt az Egyesült Államok szövetségi kormánya és New York állam a magyar kormánnyal, illetve amennyiben kevesebb mint 6 hónap alatt a CEU nem “dob össze” egy új campus-t az USA-ban. Az Orbán rezsim és a törvénygyárként dolgozó parlament számára nem számít, hogy az USA-ban a szövetségi kormánynak nincsen hatásköre ebben a kérdésben, így a törvény szabályai már ezért is teljesíthetetlenek.

Közben Bécs polgármester-helyettese és az osztrák rektori konferencia is felajánlotta, hogy a CEU költözzön Bécsbe, Grazba vagy Klagenfurtba. A törvény elfogadása után a CEU kanadai rektora – Michael Ignatieff – futólagosan felvetette azt, amit már sokan gondoltunk: reális az esélye annak, hogy a CEU negyedévszázad után kénytelen lesz elhagynia Magyarországot. De Ignatieff-nek volt egy másik bejelentése is: ha erre sor kerül, kártérítést követelhet a magyar államon. Így tehát a magyar adófizető duplán megszívja: egy, a Budapest lokális gazdasága számára, illetve a magyar költségvetés számára (amelybe több mint tíz milliárd forintot fizet be a CEU) fontos intézmény távozik, aztán ezen felül súlyos kártérítést követelhet a kivégzett egyetem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.