2017. július 5., szerda

MIT TEGYÜNK, HA ELÁJUL MELLETTÜNK VALAKI? 8 TANÁCS

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA BLOG
Szerző: ANATÓMIA
2017.07.05.


Zsúfolt járműveken, hosszas sorban állás közben, orvosi rendelők várótermeiben és még számtalan más élethelyzetben előfordulhat, hogy a közelünkben elájul valaki. Hogy a váratlan helyzetben se essünk pánikba, nézzük, melyek a legfontosabb tudnivalók az ájulással kapcsolatban, és hogyan segíthetünk a leghatékonyabban?

Ájulás, vagyis rövid ideig tartó eszméletvesztés bekövetkezhet minden olyan esetben, amikor átmeneti keringési zavar lép fel, az agy nem kap elég vért.

Minden második ember átélt már ilyen rosszullétet, legtöbbjük úgy, hogy a pillanatnyi körülmények (hőség, levegőtlenség, szoros ruházat, pszichés megrázkódtatás, stressz, félelem, fájdalom, éhség, folyadékhiány, kimerültség stb.) okozták ezt, de ettől az epizódtól eltekintve az érintett teljesen egészséges volt.

Előfordulhat azonban többfajta betegség is az ájulás hátterében: érrendszeri probléma, szívritmuszavar, vérnyomásgondok, a vércukorszint csökkenése, esetleg neurológiai betegség, például epilepsziás roham vagy stroke is.

A közönséges ájulás után a beteg hamar visszanyeri az eszméletét, ilyenkor nem feltétlenül kell orvost hívni. Ha azonban az eszméletlen állapot tovább tart egy-két percnél, akkor már nem ájulásról, hanem tartós eszméletvesztésről, kómáról beszélünk. Ennek ellátása az elsősegélynyújtótól még nagyobb körültekintést igényel, és mindenképpen mielőbbi orvosi segítségre van szükség.

Összeszedtük a legfontosabb tippeket, hogyan segíthetünk ájulás esetén!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.