2017. október 15., vasárnap

TÚLÉLHET-E AZ ALTERNATÍV SZÍNTÉR? - A BUDAPESTI ÉJSZAKAI ÉLET NEHÉZSÉGEI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: HARGITAI ANDRÁS
2017.10.14.



Az Auróra ellen végrehajtott ellehetetlenítési kísérlet, és a Művelődési Szint (Müszi) költözésének híre kapcsán dzsentrifikációról és politikai támadássorozatról olvashattunk, a cikkek a szórakozóhelyek tehetetlenségét és a kulturális szereplők bátortalanságát hangsúlyozták. Miután azonban leültem beszélgetni a színtér néhány egyengetőjével, beigazolódott 15 évnyi dj-zés, zenélés és néhány tucat rendezvény szervezése után kialakult sejtésem. Noha az ellenséges politikai környezet valóban ront a helyzeten, az alter zenei színtér szükségszerűen alakul válságról válságra, és a jelen kihívásai sem tűnnek végzetesnek.

15 év alatt a budai hegyekből és kerületekből egyre inkább a Ferencvárosba, majd lassan Erzsébetvárosba vándoroltak az alternatív zenei és művészeti terek. Utoljára a Józsefvárosba helyezték át magukat néhányan, ahol ma már szintén egyre nehezebb megmaradni. A hetedik kerületben a külföldiek által frekventáltabban látogatott környékén mindeközben újabban rétegműfajok is fenntarthatóan teret kaphatnak. Olyan klub-mutációk keletkeztek, ahol mindegy, hogy mi szól, hisz úgyis mindig tele van a szórakozóhely. Ezt néhányan jó kompromisszumnak tartják, mások pedig elégedetlenek az így teremtődött helyzettel.

Egy részről a finanszírozási gondok, más részről pedig az underground körökben is egyre inkább fejlődő és színvonalasabb rendezvényszervezés új szele okozza az eltérő szemléleteket. "Szervezzünk csak úgy valami jó bulit" vagy térjünk "professzionálisabb" útra? Az utóbbi mentalitás általában üzletileg is fenntartható zenei rendezvényeket hozott létre, melyek szintén sok esetben ellenérzést váltanak ki: ilyen a hetedik kerületi klubok helyzete is. Amikor egy művészeti-zenei projekt nem tud fejlődni vagy törzsközönsége elidegenedik tőle, akkor mindig az alapkérdéshez térünk vissza: "minek nézzük" az underground zenét és tereit? Művészeti tevékenységnek, amibe adott esetben politikai állásfoglalás is belefér? Olyan értékként kezeljük, melyet megkerülhetetlenül tönkretesz a kommerszializálódás? Miközben ezekre a kérdésekre próbáltunk választ keresni, a zenei színterek helyzetét is értékeltük...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.