2017. november 7., kedd

KELETIES TERVGAZDÁLKODÁSI RENDSZER VAN MAGYARORSZÁGON - BOD PÉTER ÁKOS

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.11.06.


Az állami korrupció egészségtelen méreteket öltött, a nagyvállalkozói kör több szereplője a kormányzat jóindulatától és üzleteinek jóváhagyásától függ, ez a struktúra pedig egy tervgazdálkodási rendszer keleties változataként is leírható – így látja Bod Péter Ákos korábbi jegybankelnök. A közgazdász a Reggeli Gyors vendégeként beszélt az alacsony bérek miatti gazdasági motiválatlanságról, az uniós támogatások okozta mohóságról és a fellendüléshez szükséges szemléletváltásról is.

A magyar gazdaság szerkezete – a korrupció mértéke, a bürokrácia és az államapparátus nagysága, valamint a szakképzett munkaerő hiánya - is hozzájárul a versenyképesség alacsony voltához – így vélekedett az MNB volt elnöke. Bod Péter Ákos szerint ez a Világbank legfrissebb versenyképességi felmérésében is megmutatkozik: a 

Nemzetgazdasági Minisztérium az adatsorra vonatkozó kritikái ellenére a kimutatás reális a közgazdász szerint, a magyar gazdaság visszaesése pedig annak tudható be, hogy bár a főbb mutatók bár nem romlottak, de a regionális versenytársak elhúztak hazánk mellett. A volt jegybankelnök szerint vannak olyan tényezők - mint például a hazai export mértéke - , melyek pozitívnak tekinthetőek, azonban az állammal kapcsolatos mutatók rosszak, az elosztási mechanizmusok rendszere és az állam mérete messze van az optimálistól - utóbbi a mindennapi tervezhetőséget is hátráltatja.

Felvetésre reagálva Bod Péter Ákos elmondta: az állami korrupció egészségtelen méreteket öltött, a nagyvállalkozói kör több szereplője a kormányzat jóindulatától és üzleteinek jóváhagyásától függ, ez a struktúra pedig egy tervgazdálkodási rendszer keleties változataként is leírható. A közgazdász szerint a helyzet egy darabig fenntartható, de előbb vagy utóbb egy változtatási kényszer alakulhat ki. Ezt egy kormányváltás, vagy a jogi, gazdasági környezet átalakulása is előidézheti. Hozzátette: nemcsak nagy cégek és üzletemberek gazdálkodására van erős befolyással az állam, hanem a függés a közmunkásoktól az önkormányzatokon át az állami foglalkoztatottakra - tanárok, orvosok, hivatali alkalmazottak - is kiterjed.

Az Orbán Viktor által több éve megfogalmazott célkitűzéséről - miszerint a hazai bankrendszerben a magyar részesedésnek el kell érni az 50 százalékot - a volt jegybankelnök azt mondta, egy ilyen elképzelés hasznáról már régóta folyik a vita a szakemberek szerint. A baloldali-marxista és neoklasszikus közgazdászok szerint mindegy, ki a tulajdonosa egy-egy jelentősebb szereplőnek, Bod Péter Ákos intézményi közgazdászként azonban úgy véli, hogy nem mindegy a tulajdonosi kör, illetve a tőke milyensége, háttere. Mindezeket az adott országok politikai-gazdasági kultúrája és struktúrája erősen befolyásolja.

A Kelet-Európában tapasztalható „nemzeti” szerepvállalás igénye a gazdaságban a szakember szerint a Nyugattal szembeni lázadásból eredeztethető, amit a nyugati tőke beáramlásával szembeni ellenérzések táplálnak. A „magyar tulajdon” forszírozása azonban Bod Péter Ákos szerint azért kifogásolható, mert a tapasztalatok szerint a részesedések, tulajdonrészek a kormányzat holdudvarához kerülnek, az pedig konkrét kockázat, hogy a veszteségeket, megingásokat adófizetői pénzből finanszírozhatják. Hozzátette: a médiában és más területeken is tapasztalható befolyásszerzésből is az látszik, hogy egy torz versenyhelyzet, egy instabil gazdaság struktúra jött létre az elmúlt években, melyre részben a közpénzek fokozottabb ellenőrzése jelenthetne megoldást.

Az MNB volt elnöke szerint bár az uniós források mértéke a Marshall-segélyhez hasonlítható, de azok mégis versenytorzító hatásúak. Míg a régióban még a lengyelek is átláthatóbban költik el a forrásokat, Magyarországon számos esetben nehezen indokolható beruházásokra költik azokat. Az állandó jelleggel érkező támogatások egyfajta mohóságot alakítottak ki a magyar gazdasági és politikai szereplőkben. Bod Péter Ákos arra számít, hogy a rendszer várható változásai okán ha a támogatások nem is szűnnek meg, de a mértékük csökkenni fog...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.