2017. november 7., kedd

DRÁGÁBB A FELÚJÍTOTT OROSZ METRÓ, MINT AZ ÚJ

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2017.11.06.


1. Nyizsnij-Novgorod városa a Metro Report szaklap szerint a napokban írt alá egy szerződést az orosz Metrovagonmassal, 23 darab új metrókocsi vásárlására 1,3 milliárd rubelért, ami egy kocsira vetítve fajlagosan 56,5 millió rubelt jelent. A város a mintegy 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cseréli le rájuk.

2. Budapest városa 2015-ben írt alá egy szerződést az orosz Metrovagonmassal, 222 darab felújított metrókocsi vásárlására 69 milliárd forintért, azaz 15 milliárd rubelért, ami egy kocsira vetítve fajlagosan 67,5 millió rubelt jelent. A város a mintegy 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cseréli le rájuk.
Hány lényeges különbséget lát a két mondatban?

Kettő nagyot mindenképpen: egy felújított Metrovagonmas metrókocsi Budapestnek 67,5 millió rubelbe kerül, míg egy új Metrovangonmas metrókocsi Nyizsnij-Novgorodnak 17%-kal kevesebbe, mindössze 56,5 millió rubelbe.

A két metrókocsi (a budapesti felújított és a novgorodi új) típusa látszatra nagyon hasonló. Miért a nagy árkülönbség? – kérdeztük Bíró Endrét, a Metróért Egyesület vezetőjét.

Bíró Endre elmondta, hogy a képen látható új novgorodi metró típusa: 81717.6, ami korszerűség tekintetében sokkal közelebb van a nálunk és Novgorodban is leváltott öreg Metrovagonmas kocsikhoz, mint a nálunk forgalomba állt felújított Metrovagonmas kocsikhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.