2018. február 16., péntek

NEM ŐK HAGYTÁK EL A HAZÁJUKAT, A HAZÁJUK HAGYTA EL ŐKET

ABCÚG
Szerző: FŐDI KITTY
2018.02.16.


Zsuzsanna kiborult, amikor botrány lett abból, hogy a helyi művházban levetített egy Jancsó-filmet, Eszternek, aki egy minisztériumban vezető beosztásban dolgozott, a migránsozás volt az utolsó csepp a pohárban, Adrienn pedig azt nem tudta volna elviselni, ha a gyerekét idegengyűlölővé nevelte volna az iskola. Olyanokat kerestünk meg, akik nem a könnyebb megélhetés miatt vándoroltak külföldre, hanem mert nem értettek egyet a politikai helyzettel. A politikai okok miatt kivándorlók között olyan is van, aki az Orbán-kormány tűzvonalában dolgozott és olyan is, aki közvetlenül látott bele a rendszer korruptságába, és nem bírta elviselni, hogy a szegényektől lopják a milliókat.

Sokan tényleg csak a megélhetés miatt hagyják maguk mögött Magyarországot, de vannak olyan kivándorlók, akiknél ez egyáltalán nem vagy csak részben játszott közre. Ők azok, akik a gyerekeiket menekítették az oktatási rendszer vagy az egészségügyben uralkodó állapotok elől, olyanok, akik, már nem tudtak együttélni a folyamatos gyűlölködéssel, olyanok, akik már nem tudták, akarták tolerálni a politikai szereplők silányságát, de akadnak olyanok is, akik a saját bőrükön tapasztalták meg a kormány korruptságát. Olyanokkal készítettünk interjúkat, akik egyáltalán nem a pénz miatt hagyták el Magyarországot, egy részüknek saját lakásaik voltak Budapesten, autójuk, szinte királyi életük, a gyomruk mégsem tűrte azt, ami körülöttük zajlott otthon.

Szenvedtem attól, amit láttam


Sebők Zsuzsanna (a riportalany nevét kérésére megváltoztattuk) férjével és két gyermekével együtt másfél éve költözött ki Angliába, de a jobb megélhetés az utolsó szempont volt a távozáskor. Zsuzsanna az utolsó 5 évét mesélte el az Abcúgnak, amit a kultúra különböző területein végzett közfoglalkoztatottként és azt, ahogy végignézte, hogyan nyúlják le a kulturális projektekre adott támogatásokat.

Zsuzsanna 2011-ben a családjával együtt költözött át egy vidéki kisvárosba, mert a férje ott kapott munkát. Ő egy kulturális közfoglalkoztatási programban dolgozott a helyi művelődési házban. Zsuzsanna állítása szerint többször észrevette, hogy a lakosok után kapott kulturális támogatás az önkormányzatnál marad ahelyett, hogy a rendeltetésének megfelelően programokat szervezhettek volna belőle. Ha mégis volt valamilyen ünnepség, például március 15-én, akkor bekérték a teljes szövegkönyvet ellenőrzésre, de még a versek kiválasztásába is beleszólt a polgármester, csak nehogy a kormány politikai nézeteinek ellentmondjon. Az ünnepségre a vendégek meghívása sem volt egyszerű, voltak olyanok, akik politikai nézeteik miatt voltak tiltó listán.

Zsuzsanna úgy érezte, hogy a helyi kultúrát az adott politikai elvárásokhoz igazították, végül el is bocsátották, amiért valami ettől eltérőt akart csinálni. Például az is botrányt kavart, hogy egyszer egy Jancsó-filmet vetített le a nagyjából két fős közönségnek a művházban. Szerinte Jancsó Miklóst túl liberálisnak tartotta a polgármester.

Zsuzsanna ezután egy romákkal foglalkozó civil szervezethez került mint pályázatíró, de a tanoda programját is ő koordinálta. Nagyon szeretett itt dolgozni, de itt is sorra gyűltek a bajok. Mindössze 50 ezer forintért foglalkoztatták közmunkásként, rajta kívül volt még három pedagógus és néhány rendezvényszervező a szervezetnél. Kiszámolták a bérek és a programok alapján, hogy a civil szervezet költségvetése összesen 6 millió forint volt 2 évre, holott 32 milliót kaptak az államtól támogatásként. Zsuzsa szerint a pénz gyanúsan tűnt el, és ezzel egy időben a civil szervezet vezetője vett egy kocsmát a faluban.

Szerinte a tanoda is inkább csak butította a gyerekeket, mint tanította volna. Volt egy nagy okos kisfiú, aki mérnök szeretett volna lenni, de a tanoda tanárai inkább szakács pályára terelték. Végül egy szexuális zaklatás miatt mondott fel, de azóta is bűntudata van, hogy cserben hagyta a gyerekeket.

Zsuzsanna még ezek után sem adta fel, egy másik vidéki faluban kapott állást könyvtárosként. A könyvtárat a helyiek egyáltalán nem használták, gyakorlatilag a polgármester irodájaként szolgált, de Zsuzsanna megpróbálta kicsit felfrissíteni a könyvkészletet. Elmondása szerint a polgármester ezt egyáltalán nem támogatta – holott a falu kapott a kultúra megszervezésére támogatást – inkább azt szerette volna, ha csak egy mozgó könyvtárat hoznak létre, mert az jóval olcsóbb.

Zsuzsanna férje ekkor döntött úgy, hogy ezt nem lehet tovább így csinálni, muszáj elköltözniük. Zsuzsanna viszont a kiköltözés óta folyamatosan depresszióval küzd, mert bűntudata van a magukra hagyott roma gyerekek miatt és azért, mert úgy érzi, hogy a saját hazája kijelentette, hogy nincs rá szükség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.