2018. október 23., kedd

A VILÁG JOBBIK FELE ÓV AZOKTÓL, AKIK MEGOSZTANAK ÉS AZ EU SZÉTVERÉSÉN DOLGOZNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.23.


- A hazafiságot hangoztató erős emberek ma nagyobb akadályokba ütköznek, mint a 30-as években, de az EU-nak fel kell lépnie a Salvini-féle demagógokkal szemben, ha túl akarja élni a mostani válságot 

- Nem elég az uniónak az erős magyar és lengyel jobbra tolódás, a román kormány hírek szerint ki akar lépni a szervezetből

- Négy millió dollárnak megfelelő adóforintból turnézik az USÁ-ban az Állami Operaház, a többi közt olyan, úttörőnek igazán nem nevezhető produkcióval, mint a Hattyúk tava, a kérdés, hogy az Orbán-kormány nem akar-e így is a siker fényében sütkérezni?

Independent

A vezércikk azt ajánlja, hogy Európa óvakodjon azoktól, akik a megosztottságot terjesztenék. Az újjáéledő nacionalizmus történelmi okokból Németországban jobban kiveri a biztosítékot, mint másutt, ami érthető, de ugyanez áll Olaszországra is, ahol az elit- és migránsellenes követelések immár a kormánypolitika rangjára emelkedtek. Persze messze nem csak e két országban jöttek fel olyan pártok, amelyek ellenzik a bevándorlást, kigúnyolják a fennálló politikai vezetést és kétségbe vonják a globalizáció előnyeit. Lásd a Svéd Demokratákat, valamint Orbán Viktort, aki nagy győzelmet aratott áprilisban. Az Európai Bíróság múlt pénteken figyelmeztette a lengyel PiS-t, hogy a politika ne szóljon bele a bírák kinevezésébe.

Természetesen nem csupán Európában lendülnek át a viszonyok a tekintélyelvűség javára. A hazafiság jelszavával fellépő erős emberek az egész világon előretörtek, az USÁ-tól és Brazíliától a Fülöp-szigetekig, de ez még mind semmi Oroszországhoz vagy Észak-Koreához képest. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy megadóan fel kell tenni a kezünket, szomorúan megállapítva, hogy a világ menetel vissza a 30-as évek felé. A demokrácia a liberális értékekkel együtt sokkal jobban beágyazódott, mint akkoriban. A haladás és a globalizálódás híveit nem lehet egyetlen csapással lesöpörni a színről, néhány karizmatikus vezető kénye-kedve szerint. A jogállam a legtöbb helyen erős bástya marad az autokrácia ellen. Az EU ebből a szempontból is fontos. Ezzel együtt azért nem árt ébernek lenni a sötét körökkel szemben.

Der Standard

Paul Lendvai szerint ha az EU fenn akar maradni, akkor szembe kell szállnia a Rómában hatalmon lévő demagógokkal, akik idegharcba kezdtek az unió ellen. A Bizottság azt veti az olasz kormány szemére, hogy az példátlan módon eltért az államháztartási szabályoktól. A demagóg mindig ámítja a népet, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy Salvini jobb-, Di Maio pedig baloldali populistának minősül. A lényeg, hogy mindketten sikeresek az „Olaszország mindenek előtt” jelszavával, illetve, hogy az integráció lerombolását készítik elő. A sorozatos figyelmeztetések, hogy nem szabad ekkora költségvetési hiányt előirányozni, közömbösségbe, valamint elutasításba ütköznek sok olasznál is. A Liga vezére, aki csak habzó szájjal tud az EU-ról, továbbá a bevándorlókról beszélni, az ország legnépszerűbb politikusa.

A veszély abban áll, hogy a koalíció zsarolási potenciálja igen nagy a szervezet 3. legnagyobb gazdaságának élén. Az euró elleni tudatos támadás provokáció, ami nem maradhat válasz nélkül, nem szabad a piac reakciójára vagy a lakosság kijózanodására várni. A kérdés mi történik akkor, ha az unió és az Európai Központi Bank válság esetén beint Olaszországnak? Salvini valóra váltja ígéretét és kilép a közösségből? Azon kívül lesz-e elég ereje a Brexittel és a jogállam miatt Magyarországgal és Lengyelországgal küszködő Berlin-Párizs-tengelynek, hogy megoldja az egész létét fenyegető krízist?

Le Monde

A kommentár arra figyelmeztet, hogy 89-ben a közép-, illetve kelet-európai országok visszanyerték ugyan szabadságukat, de közülük több is a múlt szellemeit éleszti újjá. A magyar és lengyel demokráciaellenes eltolódás után immár Romániában is megkérdőjelezik a jogállamot. A hatalom a korrupció ellenes felháborodás láttán nekimegy a bíráknak, hogy erősítse a nyugatellenes érzelmeket és vezetői így kerüljék el az igazságszolgáltatást. Ennek érdekében széttördeli a demokráciát. A románok többsége immár nem bízik a kormány ígéreteiben, miközben a korrupcióellenes ügyészség sok ezer politikust küldött a rács mögé.

Elítélték Dragneát az országot jelenleg irányító szociáldemokraták vezérét is, hatalommal való visszaélés, valamint választási csalás miatt. Egy most zajló perben pedig 20 millió eurónyi uniós támogatás elsikkasztásával vádolják. Ebben a helyzetben azt találta ki, hogy a büntetőtörvénykönyv módosításával ússza meg a felelősségre vonást. Már sikerült menesztenie a korrupció ellenes ügyészség vezetőjét, aki a vesztegetések elleni küzdelem jelképének számít. A kormánypárt vezetőinek több nyilatkozata is arra utal, hogy az ország kilépni készül az unióból. A civil társadalom máris ellentüntetéseket jelentett meg. Forró ősz ígérkezik Romániában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.