2018. november 14., szerda

MINDEN MÁSODIK KÓRHÁZAT BE KELLENE ZÁRNI - SENKI SEM ÉRTI IGAZÁN, MIT AKAR VALÓJÁBAN AZ ÁLLAM?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.14. 


Szlovákiában az ellenzék egyetértését is megszerezve elindították a kórházreformot, a térségben több országban is működnek nagy magán, de állami betegeket ellátó szolgáltatók. Magyarország közben mintha teljesen az ellenkező irányba indult volna el.

Az „értékvezérelt” egészségügy felé vezető lépésként értékelte Újlaki Ákos, a Boston Consulting Group (BCG) projektvezetője a Portfolio.hu egészségügyi konferenciáján tartott előadásában a szlovákiai kórházreform elképzeléseit. Mint elmondta, cégük a szlovák fekvőbeteg-ellátási modell kidolgozásakor a látványos eredményeket elért dán megoldást vette alapul. A kórházreformot az ellenzék is támogatta, és hasonló Magyarországon is megoldható lenne – fejtette ki a szakember.

A változás viszont (ezt már nem ő mondta, mi mondjuk) nem csekély társadalmi felhördüléssel járna. A lényeg ugyanis – mint arról Végh Attila, a stockholmi székhelyű Capio AB elnök-vezérigazgatója beszélt –, hogy Szlovákiában, Lengyelországban és nálunk is körülbelül kétszer annyi kórház működik, mint amennyi valójában szükséges lenne. A BCG a szlovákiai helyzetet vizsgálva arra jutott, hogy a kórházak egyharmada a társadalom 1 százalékát fedi le, vagyis társadalmi hasznossága szinte zéró. Sok az átfedés (adott területen több intézmény is működik), helyenként brutálisan alacsony az ágyak kihasználtsága.

Magyarországon – idézte fel az adatokat Újlaki – a legmagasabb a megelőzhető és elkerülhető halálesetek száma: százezer lakosra nálunk 2015-ben 268 elkerülhető és 418 megelőzhető jutott. A várható egészséges élettartam azonban nem javítható pusztán több pénzzel. Szlovákiához hasonlóan nálunk is az ellátás eredményességének és minőségének javítása, az optimalizált személyzet- és forrásallokáció, valamint az intézményrendszer hatékonyságának a növelése hozhatna pozitív változást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.