2019. június 9., vasárnap

FÁBRY UTÁN BÖDŐCS ÁRNYÉKÁBÓL IS BAROMI NEHÉZ LESZ KILÉPNIE AZ ÚJ STAND-UP GENERÁCIÓNAK

24.HU
Szerző: BESENYEI BALÁZS
2019.06.09.


...Bödőcs 2004-ben csatlakozott a Dumaszínházhoz, majd 2005-ben feltűnt Fábry műsorában is, ugyanis az RTL Klub akkoriban kísérletezett azzal, hogy megalkotja a Showder Klubot mint kizárólag stand-upra épülő tévéműsort. Először az Esti showder adott helyet ennek, Bödőcs is a fiatal stand-upos generáció tagjaként kapott szerepet a műsorban. Egészen nagy sikert aratott legelső fellépésével, ezt pedig követte még néhány megjelenés Fábrynál.

A Showder klub állandó és egyik legnépszerűbb fellépője lett, „Kis Hofiként” kezdték emlegetni, és mint az új generáció legfényesebb humorista csillagát. Később önállósodott, és egyéni műsorokat kezdett el készíteni, így gyakorlatilag mint kívülálló helyezkedik el a magyar stand-up térképén — ráadásul valószínűleg ő legismertebb és legnépszerűbb humorista az országban, YouTube-csatornáján csaknem 115 ezer feliratkozó gyűlt össze.

Bödőcs tulajdonképpen sok dologban nagyon hasonlít Fábryhoz:


mindketten amiatt tudnak sikeresek lenni a színpadon, mert felkészültségben, műveltségben, közéleti érzékenységben messze az átlag néző felett vannak.

Bödőcs két dologban kifejezetten erős más stand-uposokkal ellentétben:

1. Kiválóan ismeri a vidéket, ezt pedig félelmetesen jól tudja átültetni a műsoraiba. Mivel testközelből látta/látja az életmód különlegességeit, hiteles tud maradni a színezett sztorik esetében is (érdekes módon, a vidékkel/vidékről való humor szinte csak nála működik ennyire sikeresen).

2. Rendkívül erőteljes kulturális ismeretekkel rendelkezik, behatóan ismeri a magyar irodalmat, amit gyakran átültet műsoraiba is. Nagyszerű dramaturgiai érzékkel építi fel műsorait, tűpontosan tudja, minek hol van a helye egy másfél órás stand-upban. Azt is érdemes megjegyezni, Bödőcs kimagasló intelligenciája ellenére legtöbbször a búcsúszentlászlói életből adódó poénokat veszi legjobban a közönség, a mélyebb, összetettebb utalások csak egy réteghez tudnak elérni.

Amellett, hogy sok dologban hasonlítanak Fábryval, legalább annyiban különböznek, például politikai nézeteiket tekintve. Míg Fábry inkább a jobboldallal szimpatizál, addig Bödőcs liberalizmusa főként abban csúcsosodik ki műsoraiban, hogy felmossa a padlót a kormány némely zavarba ejtő, sokszor felháborító ügyeivel. Egyszer páros interjúra is hívták őket, de Fábry nemet mondott, mert úgy látta, nincs értelme barátokkal szócsatába bonyolódni.

Bödőcs kormánykritikus gondolatainak sokszor hangot adott már interjúkban, paródiáinak pedig visszatérő szereplője Orbán Viktor. Ugyanakkor azt mondja, a közéleti témákat a legnehezebb poénba csomagolni, mert nem feltétlenül érti meg mindenki, viszont járható út a hatalommal szemben:

"Van ez a szerb tanácsadó, Szrgya Popovics, aki az erőszakmentes forradalmak apostola, és könyvet írt arról, hogy buktatták meg Milosevicset. Az egész arról szól, hogy a humornak milyen fontos szerepe lenne, meg hogy érthető témát kell találni, ami apró győzelem, ott szállni szembe a hatalommal, ahol legyőzhető. Le van írva, és én nem értem, hogy ezt nem olvassák az ellenzékiek? Vagy olvassák, és direkt azért nem csinálják, mert ki vannak fizetve? Arról beszélnek évekig, aminek semmi köze ahhoz, amiben élünk, meg amivel foglalkozniuk kéne"

mesélte Bödőcs egy két évvel ezelőtti HVG-interjúban
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.