2019. június 9., vasárnap

ÁTALAKUL A MUNKA FOGALMA ÉS TARTALMA, A ROBOTIZÁCIÓ A MÉG NEM LÉTEZŐ ÁLLÁSOKRA JELENT VESZÉLYT

168 ÓRA
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.06.09.


– A robotizáció és a mesterséges intelligencia nem a jövő, már itt van körülöttünk, az otthonainkban, a munkahelyeken – mondta lapunknak Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora. – Csak az eurozónában tizenegymillió új munkahely jött létre az elmúlt években, miközben meglehetősen gyors volt a technológiai fejlődés.

Nem arról van szó tehát, hogy a robotizáció miatt milliók lesznek munkanélküliek, hanem átalakul a munka fogalma és tartalma.


Egyre több szellemi munkakör jön létre, ezzel együtt tűnnek el olyanok, amelyekre nincs szükség, vagy gépesíthetők. A mezőgazdaságban például már olyan kombájnok dolgoznak, amelyek sok más gép kombinációjaként működnek, a vezető pedig egy légkondicionált helyről távirányítja a folyamatokat.

– A fizikailag megterhelő, veszélyes, szennyező, nagyon unalmas vagy hosszabb távon óriási koncentrációt igénylő feladatokat váltják ki először az automatizált folyamatok – mondta a 168 Órának Szalavetz Andrea, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének kutatásvezetője. – Az ember döntéshozóvá válik abban az értelemben, hogy értelmezi a gépek jelzéseit, és megteszi a megfelelő lépéseket abból a menüből, ami számára az adott feladatkörben engedélyezett. Ha például egy operátor öt gépet felügyel egyszerre, akkor világos, hogy nem fizikai munkát végez, hanem bizonyos értelemben döntéseket hoz, ha erre szükség van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.