2019. június 9., vasárnap

BRIT SZTÁRTÖRTÉNÉSZ A LENGYELEKNEK: ÓVAKODJANAK AZ ORBÁNIZMUSTÓL!

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.06.08.


Timothy Garton Ash brit történész a napokban részt vett egy gdanski beszélgetésen, amit az első szabad lengyel választás 30. évfordulójának tiszteletére tartottak. A kerekasztalt szervező TVN24 lengyel televízió beszámolója szerint ez is elhangzott ott:

Műsorvezető: Milyen veszély fenyegeti leginkább a lengyel szabadságot az első szabad választás harmincadik évfordulóján?

TGA: Ez nagyon nagyon egyszerű, az orbanizáció a la polonaise. Ez nagyon egyértelmű számomra. Ez egyértelmű egy történész számára. Nagyon komoly hatása lehet, amikor egy olyan rossz erő, mint amit Orbán Viktor képvisel, benne lehet az EU-ban, ez botrányos. Ahogy az is, hogy benne lehet még az EPP-ben, ez még botrányosabb, és használhatja a pénzünket, az EU-s állampolgárok pénzét, hogy egy igazi neo-autoritáriánus rendszert építsen, ami magától értetődően nem liberális demokrácia. És szemmel látható, hogy Lengyelország ezen a nyomon halad, és ugyan szerencséje van, hogy itt sokkal nagyobb a társadalmi ellenállás, de a veszély ettől még valódi.

Timothy Garton Ash az oxfordi egyetem európai tanulmányok tanszékének professzora, sokat ír a brit sajtóba, 2005-ben a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberének listájára tette

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.