2019. december 2., hétfő

KIMONDTÁK: NEM ELÉG MÉG TÖBB PÉNZT ADNI A CSALÁDOKNAK, HOGY TÖBB GYEREK SZÜLESSEN

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2019.12.02.


Az állami támogatások ellenére a gyermekvállalás elsősorban egyéni, lelki döntés, viszont a feltételek megteremtéséhez szükség van további kormányzati lépésekre – hangzott el egy hétfői könyvbemutatón. A további lépésekkel kapcsolatban pedig a tanulmánykötet szerzőinek konkrét javaslataik is vannak, mint például a főállású szülőség intézményének bevezetése vagy a nyugdíjrendszer újragondolása.

Nem elég pénzt adni

Hétfőn mutatták be Budapesten a Gyermek- és Családbarát Alkotóműhely és a Magyar Közgazdasági Társaság rendezvényén a „Jövőnk a gyermek” című tanulmánykötetet, mely a demográfiai folyamatokkal, és a lehetséges megoldásokkal foglalkozik. A kötet szerzői és szerkesztői konkrét javaslatokat is megfogalmaztak.

Tudjuk, hogy az állami családpolitika, az állami támogatások ellenére a gyermekvállalás elsősorban egyéni, lelki döntés, viszont azt is tudjuk, hogy a feltételek megteremtéséhez további kormányzati lépésekre van szükség

- mondta a bemutatón Báger Gusztáv, a kötet társszerkesztője, a Monetáris Tanács tagja.

A fentiekkel értett egyet Kovács Árpád is, a Költségvetési Tanács elnöke szerint „többről van szó, mint hogy több pénzt adjunk valamire, közös gondolkodással meg kell változnunk magunknak is”. Szerinte a pénz önmagában nem adhat megoldást, valamit tud ösztönözni, de az alapvető folyamatokat nem tudja beindítani.

Ha nem születnek lényeges gazdasági-társadalmi intézkedések, nem sikerül megfordítani a folyamatot, akkor belátható időn belül elveszítheti emberi erőforrását az ország

- festett sötét képet Kovács.

Főállású szülők, nemzeti stratégia kellene

A kötet szerzőinek konkrét javaslatai is vannak a jövőbeli lépésekkel kapcsolatban, ezekből Báger Gusztáv kiemelt néhányat:
- Be kellene vezetni a hivatásos szülők életpályamodelljét, ami találkozna a kormány családpolitikájával és a társadalmi igényekkel.

- Átfogó nemzeti és megyei szintű demográfiai stratégiára lenne szükség, melyeket meg is kell valósítani.
- Egy új családügyi és közösségfejlesztő minisztériumnak kellene irányítani a folyamatot.
- A hosszútávú javaslatok között szerepel többek között a nyugdíjrendszer méltányos kiigazítása, a nemzeti lakáspolitika megalkotása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.