2020. november 1., vasárnap

A LÉGSZENNYEZETTSÉG AZ A CSENDES GYILKOS, AMIVEL MEGTANULTUNK EGYÜTT ÉLNI, PEDIG NEM KELLENE

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2020.10.29.


Hosszú távon az autósok számának csökkentése mellett az egyéni fűtési rendszerektől a távfűtés felé történő elmozdulással, az épületek energiahatékonyságának növelésével és szemléletformálással lehetne javítani Magyarország levegőminőségén, és ezzel jelentősen vissza lehetne vágni például a légszennyezettség okozta közvetett halálozásról szóló, évi 15-21 ezer fős adatokat.

Ez volt a legfőbb konklúziója a Qubit, az Energiaklub és TRIP hajó Energiahajó nevű közös rendezvénysorozata második, online beszélgetésének, amelyen Lehoczky Annamária éghajlatkutató, Csontos Csaba energiaszegénység-szakértő és Szabó Árpád urbanista beszélgettek arról, miért rossz Budapest és a vidék levegője, és hogyan lehetne ezen javítani.

A levegőszennyezés a koronavírusnak is kedvez

Lehoczky Annamária, a Másfél fok klímakommunikációs platform állandó szerzője a beszélgetés elején elmondta: a légszennyezettség az a csendes gyilkos, amellyel megtanultunk együtt élni, pedig nem kellene. A Chicagói Egyetemen kidolgozott Air Quality Life Index például azt mutatja meg, hogy egy Magyarországon élő ember átlagosan négy hónapot veszít el az életéből a szálló por koncentrációja miatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.